Мнозинството участници на Уолстрийт подкрепя мнението, че възходящото рали на еврото тепърва започва. Със спада на енергийните цени и отслабването на прогнозите за рецесия в целия регион, сякаш започва да става ясно, че най-лошите икономически щети вече са отминали и европейските активи са евтини за инвеститорите, посочва Блумбърг, цитиран от БНР.
 
Стратезите на банките Deutsche Bank и Morgan Stanley прогнозират, че еврото може да поскъпне до 1,1500 долара спрямо текущия 7-месечен връх от около 1,0760 долара, достигнат през последните три дни на търговия (най-високо ниво за единната валута от юни 2022 г.
 
Банката Nomura International пък прогнозира покачване на еврото до 1,1000 долара до края на месеца, докато Гарет Гетинби от Aegon Asset Management планира да добави към дългата си позиция в общата европейска валута.
 
Това представлява драматична промяна на нагласите в сравнение с 2022 г., когато еврото се срина до и под нивото на паритет спрямо долара. Мекото зимно време на целия континент обаче премахна катастрофалните икономически сценарии, давайки на инвеститорите увереността да се върна обратно към европейските активи.
 
Тенденциите извън Европа също подкрепят тезата за поскъпване на еврото спрямо долара. Много инвеститори очакват отслабване на щатския долар, особено ако инфлацията в САЩ отслабне и Федералният резерв наближи края на своя цикъл на затягане на лихвите. Смята се, че бързият темп на повторно отваряне на Китай след отказа от политиката на "нулев Covid" също помага на европейската икономика, тъй като намаляват прекъсванията във веригите на доставки, отбелязва Блумбърг.
 
"Рисковете за понижаване на еврото намаляват с по-ниските цени на природния газ", коментира пред агенция Гетинби, портфолио мениджър в Aegon. "Европейските (позитивни) икономически изненади продължават да се засилват, докато в САЩ те намаляват".
 
Все още обаче има притеснения, че Русия може да засили атаката си в Украйна и че постоянно високите цени на енергията могат да спрат икономическия растеж. По-силната инфлация или икономическите данни в САЩ също биха могли да предизвикат нов пристъп на укрепване на долара за сметка на еврото, ако Фед се придържа към агресивна позиция на повишаване на лихвите.

Кого ще удари бумерангът на евтините пари

Стратезите на банката JPMorgan Chase & Co. все още са предпазливи относно траекторията на икономиката, но твърдят, че една по-агресивна по отношение на лихвите Европейска централна банка ще подкрепи еврото.
 

istock
istock

Паричните пазари показват, че ЕЦБ ще се затегне основните си лихви с около 150 базисни пункта тази година, докато Фед се очаква да ги увеличи с още 60 базисни пункта. Търговците очакват важните данни за инфлацията в САЩ през декември за допълнителни доказателства, че ценовият натиск намалява.
 
"Парчетата се подреждат за по-устойчив спад на долара",
отбеляза Джордж Саравелос, ръководител на отдела за проучване на валутните курсове в Deutsche Bank, излагайки положителната си позиция по отношение на еврото.
 
"Два ключови фактора за привлекателността на долара като безопасно убежище – енергийният шок в Европа и политиката на Китай за "нулев Covid" – се обърнаха. В крайна сметка опората на Фед (по отношение на вдигането на лихвите, което е в подкрепа на долара) е последното липсващо звено".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg