Щатският долар достигна до почти едномесечен връх спрямо еврото тази сутрин. Това стана на фона на данните за американския пазар на труда от вчера, които показаха, че той все още е стабилен, поради което инвеститори предполагат, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може да продължи своята политика на агресивно покачване на лихвените проценти, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
 
Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, спада до най-ниското си равнище от над 3 месеца през миналата седмица, докато съкращенията намаляват с 43 на сто, обяви вчера администрацията във Вашингтон.
 
В друг доклад - на американската компания за управление на човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP), се казва, че частният сектор в САЩ е създал още 235 000 работни места, което е значително над очакванията на анализатори за 150 000 нови работни позиции. 

Кои страни са застрашени от валутна криза през 2023 година

На този фон доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо група от други световни валути, днес се задържа на нива от около 105 пункта, след като вчера достигна почти едномесечен връх от 105,27 пункта.
 

istock
istok

Единната европейска валута се понижи спрямо американската и към 09:30 ч. българско време 1 евро се разменяше за 1,0513 долара. Щатската валута се повиши и спрямо японската. Към 09:30 ч. достигна до ниво от 134,18 японски йени за долар.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg