Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да нарастват изпреварващо на тази инфлация. Трябва да компенсираме това, което загубихме през последната година и половина.

ЕК отчита тази тенденция. Но се съмнявам, че у нас сме го осъзнали. Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният икономист на КНСБ Любомир Костов.
 
По думите му в България ситуацията у нас е малко по-зле от това, което е в другите държави.
 

„Усеща се забавяне на инфлацията. Това ще продължи цяла година. Темпът на прираст ще намалее, но ще остане положителен. Казано по по-простичък начин - ако хлябът е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто”.
 
Повече ли плащаме в магазина от европейците

Той коментира и мерките на кабинета относно цените. „Мерките закъсняха. Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините. Как се образуват те и има ли спекула”, подчерта Костов.
 

istock
istock

Според него с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. няма да има увеличаване на цените в магазините. „Влезем ли в еврозоната ние ще увеличим всичките си показатели“, категоричен е той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg