Броят на фалшивите банкноти, по-голямата част от които с купюри от 20 и 50 евро, които са били иззети миналата година, е нараснал след регистрирания през 2021 година спад. Това се посочва в данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани днес и цитирани от Франс прес. 

Общо около 376 000 фалшиви банкноти са били изтеглени от обращение миналата година, което е растеж с 8,4 на сто на годишна основа. Става дума за обръщане на тенденцията след няколко години на спад, за да се достигне до 347 00 иззети банкноти през 2021 година, което е исторически минимум.

Десетте лева най-често са негодни

Това повишение "отразява възстановяването на икономическата дейност през 2022 година след вдигането на по-голямата част от пандемичните ограничения", отчита ЕЦБ.

За сравнение, 29,5 милиарда истински банкноти са били в обращение в края на декември, което е увеличение с 4,4 на сто на годишна основа и е почти четири пъти над броя им при въвеждането на еврото през 2001 година. 


Казано по-друг начин "вероятността да получите фалшификат е много ниска", а "13 фалшификата са били засечени на всеки 1 милион истински банкноти в обращение". 

Банкнотите от 20 и 50 евро продължават да са най-фалшифицираните, като представлявайки близо две трети от иззетите (63,6 на сто).

През последните години ЕЦБ снабди постепенно еврозоната с нови банкноти с по-силна защита, с което усложни  работата на фалшификаторите.

Как ще се превалутират заплатите в евро

Единствено емитирането на нови банкноти от 500 евро е било спряно от края на 2018 година заради обвиненията, че тази банкнота улеснява престъпния трафик. През 2022 година с този номинал са били близо 2 на сто от общия брой фалшификати.

Фалшифицираните банкноти най-често са "много лоши имитации", отбелязва ЕЦБ, която от години повишава осведомеността на обществото чрез метод, състоящ се в "докосване, гледане и наклон" на банкнотата. 

По повод 20-годишнината на т. нар. фидуциарно евро в началото на 2022 година финансовата институция стартира проект за нов дизайн на евробанкнотите, върху които да бъдат изобразени реално съществуващи известни личности или паметници за бъдещите купюри след 2024 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg