В жилищата на страните от Централна и Източна Европа все още доминират системите за отопление с природен газ. Въпреки това термопомпите набират популярност сред собствениците на апартаменти и къщи, които обмислят да подменят съществуващите си отоплителни системи поради високата енергийна ефективност и по-малкото им въздействие върху околната среда, сочи проучване на компанията за маркетингови изследвания "ГФК" (GfK), поръчано от компанията "Дайкин", информира БТА.

Две трети от 43,6 милиона жилища в едно- и многофамилни къщи в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са по-стари от 30 години (построени преди 1989 г.) и са до голяма степен неефективни, според Обсерваторията на сградния фонд на ЕС, посочват от "Дайкин".

Кога изплащат помощите за отопление

Ремонтът може да бъде идеалният повод за подмяна на остаряла система за отопление и топла вода в жилищата. Най-категорично намерение за преминаване от газови котли към термопомпи в страните от региона според проучването се наблюдава в Австрия, следвана от Чехия и Словакия. В Румъния газовите котли остават предпочитаното решение за отоплителна система. В Полша термопомпите демонстрират устойчива тенденция да бъдат заместител на централното отопление, технологията е във възход и в Хърватия, България, Словения и Унгария.

В България климатиците са най-предпочитаното средство за отопление и охлаждане, изпреварвайки централното отопление. Енергийно ефективни, достъпни, практични, с възможност да се използват и през лятото, и през зимата – това са основните причини за респондентите да изберат подобно решение, посочват от "Дайкин". Над 50 на сто от анкетираните обмислят подмяна на отоплителната система в дома си през следващите 18 месеца, като всеки втори от тях отново би заложил на климатик, пише в съобщението.

istock
istock

Основният мотив за покупка на термопомпа при собствениците на жилища са икономиите и лесната поддръжка, както и фактът, че в дългосрочен план инвестицията се изплаща. За близо 40 на сто от запитаните екологичният отпечатък и положителното въздействие върху околната среда при избора на това решение са от значение. 

Онлайн базираното проучване на GfK "Наблюдения над глобалния бранд Daikin в областта на термопомпите" е проведено през май 2023 г. сред основна извадка от N = 1000 за държава в Австрия, Чехия, Словакия, Румъния, Полша, България, Хърватия, Словения и Унгария. Предназначено е за собственици и проектанти на къщи или апартаменти за частни жилищни цели, които вземат решение относно закупуването на техническо оборудване, свързано с имота. Мнозинството от анкетираните живеят в семейство от двама до четирима души и имат образователен статус и доходи над средното ниво, уточняват от "Дайкин".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg