След 2026 година при либерализацията на пазара на ток за бита, държавата ще компенсира 90 процента от потребителите чрез фонд, коментира днес премиерът Николай Денков.

"Фонд, който ще позволи да не нараства цената на тока за хората, които изпитват затруднения. Той ще покрие досегашните сметки на 90% от потребителите, така, че те да не се чувстват застрашени. Само тези, които нямат проблеми, имат съществени доходи, които съответстват на средно европейски, над средно европейски - за тях евентуално би имало по-съществено увеличение на цената на тока".

България с най-ниските цени на тока за домакинства в ЕС

Промяна в цената на електроенергията до средата на следващата година няма да има. След това производителите на електроенергия излизат на свободния пазар и ще предлагат различни тарифи, като хората ще избират по аналогия с плановете на мобилните оператори, но поскъпване догодина не се очаква, каза Денков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg