Международната компания Savills публикува World Second Home Locations Index - рейтинг на най-добрите места в света за закупуване на курортни жилища.

За това проучване са анализирани 60 местоположения по света въз основа на четири критични критерия: висок клас търговски и ресторантьорски предложения, четири- и петзвездни хотели на всеки пазар, резултати за качество на живот за всяко местоположение, първокласни цени на жилищни имоти, и местоположение спрямо международните летища.

ТОП 10 на най-добрите места в света за закупуване на ваканционни жилища:
 
     Лазурен бряг, Франция
     Монако
     Аспен, САЩ
     Тоскана, Италия
     Майорка, Испания
     Сейнт Мориц, Швейцария
     Котсуолдс, Великобритания
     Коста Брава, Испания
     Палм Бийч, САЩ
     Коста Смералда, Италия


Френската Ривиера — или Кот д'Азур — се класира като най-доброто място за втори дом в света, изпреварвайки стабилните места за бягство за заможните като Монако и прочутия ски град Аспен в Колорадо, показва индексът.

Какво се случва с наемите на луксозни жилища

Френската Ривиера - на средиземноморското крайбрежие в югоизточния ъгъл на Франция и дом на Ница, Кан, Сен Тропе и Антиб, за да назовем само няколко - беше „ясен лидер“ във всеки от показателите, се казва в доклада, „с някои от най-прочутите хотели, магазини и ресторанти в света.”

Цените на първокласните жилищни имоти в региона са средно 23 000 евро (25 376 щатски долара) на квадратен метър или 2300 евро на квадратен фут, според Savills.

istock
istock

„Лазурен бряг има трайна световна привлекателност, благодарение на своята естествена среда, транспорт, гостоприемство и свободно време, както и климата си. Има силно търсене от местни купувачи, както и от тези от Северна Европа и Близкия изток“, каза Алекс Балкин, изпълнителен директор на Savills French Riviera. „Също така видяхме значително увеличение на купувачите от Съединените щати тази година, с нови сезонни полети от Ню Йорк, Нюарк и Атланта.“

Европа беше дом на много от най-добрите дестинации за втори дом в световен мащаб, представляващи 14 от 20-те най-добри места.

Монако, дом на най-високите цени на жилищните имоти в света, средно 52 000 евро на квадратен метър или приблизително 5 200 евро на квадратен фут, се класира на второ място.

На трето място е Аспен, най-високо класираната дестинация в САЩ в индекса. Тоскана, Италия, и Майорка, Испания – и двете известни със своите удобства за отдих и начин на живот, както и с първокласни имоти и гостоприемство – допълват челната петица.

„Ръст от 7% за година, свързан с пандемията, е лесно забележим при първокласни жилищни локации за втори дом“, каза Келси Селърс, сътрудник в Savills World Research. „Цените обаче варират значително в световен мащаб; от Монако с най-скъпите жилища в света до залива Плетенберг в Южна Африка, където цените са средно малко над 1000 евро на квадратен метър.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg