През юни 2023 г. офертните цени за къщи и апартаменти в Съединените щати са намалели с 0,9% на годишна база, според доклад на Realtor.com. Това е първият годишен спад поне от 2017 г., когато онлайн порталът за недвижими имоти започна да проследява цените.

През юни типичен дом в САЩ се продава за около 383 000 долара, с около 4 000 долара по-малко от най-високата стойност за всички времена, определена миналия юни, сочи доклад на Redfin.
 

„В сравнение с миналото лято, повишенията на цените отслабнаха, тъй като нарастващите лихви по ипотечните кредити изостриха продължаващите опасения относно достъпността и допълнително охладиха потребителското търсене, така че първият годишен спад на средните каталожни цени този месец не беше неочакван“, каза Даниел Хейл, главен икономист на realtor.com.

Къде наемите се вдигнаха най-много

Купувачите обаче могат да избират от повече жилища този месец, като обявите в цялата страна са се увеличили със 7,1% на годишна база. Въпреки това, броят на новите предложения, представени наскоро на пазара, е намалял с повече от 25% за същото време.

В доклада се казва  още, че типичните офертни цени все още са с 39,1% по-високи от юни 2019 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg