Наемите на първокласни жилища продължават да растат по целия свят. Според Knight Frank Prime Rental Index през първото тримесечие на 2023 г. средният ръст на този показател в световен мащаб е 8,5% на годишна база. Въпреки че темпът на годишен ръст на наемите през първото тримесечие на 2023 г. се понижи спрямо 10,2%, регистриран през предходното тримесечие, наемите в световен мащаб все още се покачват с бързи темпове – продължавайки тенденцията, започнала през 2021 г., когато градските икономики се възстановиха от пандемията.

Тези на първокласни жилища вече са с 14% над най-високите си стойности преди пандемията (трето тримесечие на 2019 г.) и с 21,7% над най-ниските нива по време на пандемията (първо тримесечие на 2021 г.).
Градовете в света с най-бърз ръст на премиум наемните цени:
 
     Сингапур +31,5%

     Лондон, Великобритания +16,9%

     Сидни, Австралия +11,7%

     Торонто, Канада +10,3%

     Ню Йорк, САЩ +10,3%

     Монако +8,1%

     Токио, Япония +4,8%

     Женева, Швейцария +3,4%

 
От 10-те анализирани пазара най-голям растеж е регистриран в Сингапур, където наемите са се повишили с 31,5% през последните 12 месеца и с 6,4% само през последното тримесечие. Следва Лондон с увеличение на наемите с 16,9% през годината. Сидни, Торонто и Ню Йорк също отбеляза двуцифрен ръст. Оукланд и Хонконг регистрират отрицателен годишен ръст, въпреки че наемите и в двата града са се повишили през последните три и шест месеца.

Силният ръст на наемите след пандемията се дължи на няколко причини. Първо  ограниченото предлагане, тъй като строителството беше прекъснато по време на пандемията и тъй като силното търсене на жилища извади запасите от пазара. И второ възобновяване на търсенето, тъй като работниците се върнаха в градовете, когато икономиките се отвориха отново.

istock
istock

Наемите в Сингапур се повишиха във всички пазарни сегменти, като катализаторът беше повторното отваряне на границите от края на 2022 г., което доведе до връщането на международни работници в града. Освен това последователните увеличения на ставките до 60% за някои чуждестранни купувачи, повишиха разходите за покупки на имоти, което означава, че много от тях сега зависят от имоти под наем. По-силното строителство в Сингапур, с очаквани над 2000 имота,  които трябва да бъдат завършени през 2023 г., може да доведе до намаляване на натиска върху наемите в града до края на годината. Докато Хонконг отстъпва в класацията по ръст на наемите, пазарът на луксозни имоти там се повишава.

2600 лева наем искат за двустаен в София

Търсенето на такива жилища под наем се е възстановило, тъй като повече експати се завръщат в града, след отварянето на границата в началото на януари тази година. Правителството на Хонконг стартира схема за привличане на таланти миналия декември, за да привлече хора с високи доходи и чуждестранни висшисти от водещи университети. В края на март правителството даде одобрение на около 12 000 кандидати, което се очаква допълнително да подкрепи пазара на наеми в близко бъдеще. Според експертите наемите в Хонг Конг ще се повишат с до 5% през 2023 г.

Силният ръст на наемите на пазари като Сидни, Ню Йорк и Лондон е свързан с хроничното недостиг на съществуващи имоти под наем, както и ниски обеми ново строителство. Най-големият пазар в Ню Йорк преживява рекордни наеми в Манхатън и Бруклин и с най-натоварения сезон за наеми, който предстои, наемателите са изправени пред ограничени възможности и по-високи разходи на конкурентен пазар.

Силният ръст на наемите  повиши възможността правителствата да предприемат политически действия за защита на наемателите от рязко вдигане на разходите им. Аргументите срещу таван на наемите, че те разстройват пазарите, отслабват стимулите за инвестиране в новопостроени жилища и в крайна сметка влошават и без това неблагоприятната ситуация – изглежда печелят. Knight Frank прогнозира, че секторът на строителството под наем ще се превърне в най-големия в света сектор на недвижими имоти за инвестиране през следващите десет години. Наемите на първокласни жилища продължават да растат по целия свят.

 „Въпреки забавянето на растежа, цените на наемите удрят нови рекорди, тъй като работниците се завръщат в икономиката на града. Тъй като обемите на жилищното строителство остават ниски поради недостиг на материали и високи строителни разходи, се очаква наемите да продължат да се покачват доста над тенденцията до 2023 г.“, каза Лиам Бейли, ръководител на глобалните изследвания в Knight Frank.

„Ключовият въпрос за инвеститорите е как правителствата ще реагират на нарастващите наеми. Засега горните граници на наемите изглежда са премахнати на повечето пазари и фокусът на политиката се измества към насърчаване на растежа на новите жилища, построени под наем“, добави експертът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg