Средните дългосрочни лихви по ипотечните кредити в САЩ регистрираха най-големия скок за една седмица от 35 години, предаде Асошиейтед прес. Това се случва ден, след като Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) повиши основната си лихва с три-четвърти пункта в опит да се пребори с инфлацията.

Корпорацията за ипотечни кредити "Фреди мак" (Freddie Mac) съобщи днес, че 30-годишният лихвен процент е скочил от 5,23 на сто миналата седмица до 5,78 на сто тази седмица, което е най-високото равнище от ноември 2008 г. по време на ипотечната криза.

Вчерашното повишение на лихвата от УФР е най-голямото от 1994 г.

Резкият скок на лихвата наред със значителното поскъпване на жилищата е изтласкало потенциалните купувачи от пазара. Молбите за ипотечни кредити са се понижили с над 5 на сто спрямо миналата година, а рефинансирането с над 70 на сто, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

istock
istock

Тези данни ще се влошат с оглед на почти сигурното последващо покачване на лихвите от УФР.

По-високите лихви по заемите видимо забавят пазара на недвижими имоти, който е ключова част от американската икономика, отбелязва АП.

В последно време покупката на собствено жилище става все по-трудна особено за тези, които го правят за първи път. Освен много високата инфлация, повишените лихви по ипотечните кредити и поскъпналите цени на жилищата, предлагането на имоти за продажба също е слабо.

Средната лихва по 15-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент, популярни сред тези, които рефинансират жилищата си, е нараснала до 4,81 на сто спрямо 4,38 на сто миналата седмица. Преди година тя е била 2,24 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg