Инвеститорите в недвижими имоти печелят чрез приходи от наеми, поскъпване и печалби, генерирани от бизнес дейности в зависимост от имота. Ползите от инвестирането в недвижими имоти включват стабилен пасивен доход, данъчни облекчения и защита на парите срещу инфлация. Независимо дали инвестирате във физически имоти или АДСИЦ, трябва да изберете най-подходящия имот за вашата инвестиция.

Инвестиция в жилище

Инвестирането в жилище все по-често се свързва с последващо отдаване под наем. В по-големите градове може да се постигне по-висока доходност. Разбира се, огромно значение има кварталът и намиращите се в близост удобства. Пазарът на имоти дава възможност за ръст на стойността на направената инвестиция в следствие на покачването на цените на имотите.

Ще се задържат ли цените на имотите

Ако копнеете за вила в близост до брега на морето или къща в ски-курорт, може да обмислите закупуването на ваканционен имот. Може да отдавате имота под наем, когато не го ползвате. Отдаването под наем ще компенсира разходите за поддръжката му. Има много сайтове, в които да публикувате обявата си, за да стигнете до кандидат-туристи.   

istock
istock

Инвестиция в сграда

Покупката на самостоятелна къща като цяло е по-скъп вид инвестиция, която обаче се отплаща. Отдава се под наем на хора, които държат да
живеят в къща, но предпочитат да наемат, вместо да купят своя. Плюсовете се, че винаги има търсене на този тип имоти, а поскъпването обикновено изпреварва това на други инвестиционни имоти. Освен това е по-лесно да се намери купувач (можете да продадете на сегашния наемател или на потенциален инвеститор), ако решите, че вече не искате да притежавате имота.

Ако разполагате с още по-солиден капитал, можете да инвестирате в малък многофамилен имот (къща или сграда с от две до четири отделни стаи/апартаменти) или голяма многофамилна сграда (например апартаментен комплекс с пет или повече жилищни единици). В един от тези имоти може да живее самият собственик, а останалите да бъдат заети от наематели. Тази инвестиция предлага стабилна възвращаемост независимо от състоянието на икономиката.

Как може да вдигнем цената на имота си

Закупуването на офис площ или магазини с цел отдаване под наем на една или няколко фирми също е добра идея. Най-голямото предимство са значителните наеми от наемателите на офисите/магазините. Друг вариант е да се насочите към имущество със смесено предназначение, например комбинация от офиси и апартаменти или от апартаменти и магазини.

Инвестиция в земеделска земя

Светът е в период на повишено търсене на земя поради комбинираните изисквания за осигуряване на храни, фуражи и горива. Земеделската земя е отлична дългосрочна инвестиция, като доходността от нея в някои случаи може да е дори по-висока от тази на имотите. Нейното местоположение е от ключово значение, а при добро управление тя може да донесе висока доходност. Отдаването под аренда и наем на земя носи по-висока възвращаемост, особено при по-големите площи.

istock
istock

Българската обработваема земя има някои уникални и много полезни характеристики – ниска волатилност (променливост), висока доходност при отчетен риск, ниска корелация (взаимна зависимост) към традиционни класове инвестиционни активи, силна връзка с растежа на нововъзникващ пазар с нисък политически риск, приближаване до цените на земите в страните от ЕС и създаване на сигурен паричен приход.

Какво се случва с наемите на луксозни жилища

Акционерни дружества със специална инвестиционна цел

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) или Real Estate Investment Trust (REIT) в чужбина предлагат начин за инвестиране в недвижими имоти, без да се налага да притежавате, управлявате или финансирате самите имоти. Тези дружества са създадени, за да инвестират в недвижими имоти, както и други активи, които са свързани с тях.

istock
istock

АДСИЦ са учредени и лицензирани съгласно изискванията на едноименен закон, спазването на който е под контрола на Комисията по финансов надзор. Акциите им се търгуват на регулиран пазар – Българска фондова борса, което допринася за тяхната ликвидност и прозрачност.

Акциите на АДСИЦ са едни от най-ликвидните на фондовата борса, което дава възможност на инвеститорите лесно да ги търгуват. Друго предимство е възможността за придобиване на дял в недвижима собственост срещу малки суми. Минимум 90% от реализираната печалбата се разпределя под формата на дивидент.

Борсово търгувани фондове в имоти

Освен чрез АДСИЦ, можете да инвестирате в недвижими имоти и ако закупите акции от ETF-и. ETF на английски означава „Exchange Traded Fund“, а в превод – борсово търгуван фонд. Това представлява ценна книга, която можете да купувате и продавате на съответните фондови борси чрез инвестиционен посредник, подобно на обикновените акции.

Жилищата в София поскъпнаха рекордно

Борсово търгуваните фондове имат по-ниски такси за управление от стандартните взаимни фондове и обикновено следват някакъв индекс, като в случая той е свързан с имоти. Не всички борсово търгувани фондове обаче са достъпни за граждани на ЕС. За съжаление повечето популярни американски ETF-и не са достъпни за българи. Добрата новина е, че има достатъчно добри европейски и български борсово търгувани фондове.

istock
istock

Какви данъчни облекчения можем да получим?  

За недвижими имоти на лица, които за тях са основно жилище, законът предвижда данъчно облекчение. За тези имоти данъкът се дължи с 50 на сто намаление. За имот, който е основно жилище на лице с установена по съответния ред намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление.

„Основно жилище“ представлява имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на собственика и на членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината. Трябва да се има предвид, че облекчението за основно жилище може да се ползва само за един имот.
При АДСИЦ печалбата не се облага с корпоративен данък. Капиталовата печалба, която акционерите реализират от търговия с акции на АДСИЦ, не подлежи на данъчно облагане. Дивидентите се облагат с данък в размер на 5% – наполовина по-ниска ставка в сравнение с други видове търговски дружества.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg