Директното инвестиране в акции не се препоръчва за хора без опит и познания. Поради тази причина съществуват инвестиционните посредници, управляващите дружества и личните финансови консултанти, които могат да дадат адекватен и обоснован съвет как да действат хората със спестяванията си и как да структурират портфейла си. Това каза финансистът от "Аларик Секюрити“ Иван Такев пред агенция "Фокус".

Дивидентите са част от печалбата на една компания, която подлежи на разпределение към акционерите, обясни той. Собствениците на акции като такива всъщност се явяват собственици на самата компания и имат право върху печалбата на компанията. Другият начин, по който могат да реализират доходност, е от повишаването на цената на самите акции.

В какво инвестираме парите си

"Компаниите задържат една част от печалбата си, но тази, която бива разпределена към акционерите, всъщност е техният дивидент. По българското законодателство дивиденти могат да се разпределят както на годишна, така и на 6-месечна база. Дали ще бъде разпределен дивидент от една компания и колко решава общото събрание на акционерите. Право да получат дивидент спрямо българското законодателство имат тези лица, които се явяват акционери на 14-тия ден след самото общо събрание“, поясни експертът.

istock
istock

Такев отбеляза, че бързо растящите компании не разпределят дивиденти, а реинвестират обратно реализираната печалба с цел разрастване на бизнеса.

"Капиталовото финансиране е по-скъпо от дълговото, но този вид компании, които тепърва растат, невинаги имат възможност да разчитат на банкови средства, на облигационни заеми. Поради тази причина те предпочитат да реинвестират реализираната печалба с цел разрастването на бизнеса. Едва след като се установят и достигнат някакви меки граници на своето развитие, те вече се превръщат в добре установени компании – сини чипове, които могат да си позволят разпределянето на устойчив дивидент“, обясни той.

Нова измама с акции на БЕХ с огромна доходност

Акциите на компаниите със стойност са вече установени големи компании, които генерират стабилни печалби и могат да си позволят разпределянето на дивидент, независимо дали годината е добра за бизнеса. Петролните компании са едни от най-стабилните при разпределянето на дивидент, подчерта Такев.

"Те могат да не разпределят цялата си печалба като дивидент, но за сметка на това дивидентите им са силно устойчиви“, допълни финансовият експерт.

Данъкът върху дивидента според българското законодателство е удържан от самата компания и тя изплаща нетната сума от дивидента, допълни Такев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg