Ако сте неопитни в бюджетирането, задачата да управлявате парите си с мисъл за бъдещето може да ви се стори доста трудна. Не само трябва да се организирате, но също така и да свикнете да вземате трудни решения за това как и за какво да (не) харчите.

Едно просто и същевременно гениално решение е спазването на процентно базиран бюджет – той разпределя месечния ви доход и го насочва към различни пера, например спестявания, дългове и други категории по ваш избор.

Един от най-често срещаните процентно базирани бюджети е правилото 50/30/20. Идеята на този метод е да разделите доходите си на три категории, харчейки 50% за нужди, 30% за желания и 20% за спестявания.

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си

Научете повече за бюджетното правило 50/30/20 и дали то е подходящо за вас. Разбира се може да направите известна корекция в числата според индивидуалните ви предпочитания, но се постарайте да не променяте съотношението драстично.

50% за нужди

Нуждите са тези сметки, които задължително трябва да платите и представляват нещата, необходими за оцеляване. Тези разходи включват плащания за наем или ипотека, разходи за кола, хранителни стоки, застраховка, здравеопазване, минимална вноска по дълг и комунални услуги.

istock
istock

Категорията „нужди“ за съжаление не включва елементи, без които можете да живеете, като кабелна телевизия, интернет и други абонаменти. Да, те също са важни, но не са жизненонеобходими, затова отиват в категорията „желания“.

30% за желания

Незадължителните разходи или „желания“ трябва да представляват около 30% от доходите ви. Хранене навън, пазаруване на дрехи, посещение на кафенета, салони за красота, вашият кабелен или мобилен план, пътуване, подаръци, карта за спорт и т.н. – всичко това се квалифицира като желание.

Тези покупки и услуги със сигурност ви носят радост, но са незадължителни разходи. Тук е моментът да преразгледате хобитата и навиците си и да ги оптимизирате, ако не можете да ги покриете с този процент от доходите ви.

Как да избегнем дългова спирала – когато заплатата не стига да покрием разходите си

20% за спестявания

Останалите 20% от доходите ви трябва да влязат във вашите спестявания. Близо 70% от всички депозити в България са в размер до 2500 лв., като тенденцията е младите хора да имат по-малки спестявания.

istock
istock

Спестяването може да включва откриване на депозит за спешен фонд, авансово плащане, ваканция, образование или друга по-голяма цел. Това може също да означава внасяне в инвестиционна сметка или пенсионен план. Част от това перо може да бъде разпределена за изплащане на дългове.

Можете да направите допълнителна стъпка за спестяване, използвайки онлайн програми за „закръгляне“ или мобилни приложения, които следят трансакциите с вашата дебитна или кредитна карта, закръглят ги до най-близката сума и автоматично прехвърлят разликата към вашите спестявания. Можете също така да настроите директен депозит, така че част от вашата заплата да отива направо в спестовната ви сметка.

Финансови новогодишни обещания и как да ги спазим

Подходящо ли е за вас правилото 50/30/20?

Бюджетното правило 50/30/20 е чудесен метод за бюджетиране за някои хора, но дали системата е подходяща за вас се определя с оглед на вашите уникални обстоятелства. В зависимост от доходите ви и мястото, където живеете, 50% може да не са достатъчни, за да покрият нуждите ви.

Например хората, които живеят в райони с по-високи разходи, може да трябва да отделят голяма част от доходите си за жилище, което прави почти невъзможно за тях да поддържат нуждите си в рамките на 50%. Така че може да се наложи да коригирате процентите, за да отговарят на вашето положение.

istock
istock

Наличието на три категории за проследяване има за цел да ви помогне да не се изгубите в процеса на категоризиране на всеки отделен разход. Отделно липсата на структура може да затрудни намирането на начини за подобряване на навиците за харчене. В крайна сметка трябва да решите какъв тип система за бюджетиране е подходяща за вас въз основа на вашите навици и обстоятелства.

Как да натрупаме спестявания за децата си

Какво е важно да запомните

Бюджетът 50/30/20 е пример за бюджет, базиран на проценти. Анализирайки финансовото си състояние и цели, може да измислете друга формула, която работи по-добре за вас. Какъвто и метод на бюджетиране да изберете, той ще действа, само ако се придържате към него.

Готови ли сте да постигнете финансовите си цели?

Чрез автоматичните преводи от вашата разплащателна към спестовна сметка можете да заделяте пари и да наблюдавате как спестяванията ви се увеличават. Ако не сте свикнали да спестявате, в началото може „ръцете да ви сърбят“ да изхарчите заплатата до последния лев.

Ако обаче успеете да устоите на изкушението и се придържате към определения бюджет, скоро ще видите „плодовете“ на вашите усилия. Поставете си цели, за които ви трябват спестявания – мечтана екскурзия, сватба, нова кола, ремонт на жилището и си ги припомняйте винаги, когато се лишавате от нещо в името на спестяването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg