Новогодишната резолюция е обещание, което човек си дава да започне да прави нещо добро или да спре да прави нещо лошо в началото на годината. Например да се храните по-здравословно и да откажете пушенето. А какво ще кажете за обещанието да спестявате повече и да изчистите всички заеми? Ако още не сте си дали новогодишни обещания, свързани с финансите, ние ви предлагаме няколко добри идеи.

Направете обзор на миналогодишните финансови грешки и успехи

Не можете да планирате бъдещето, ако не анализирате миналото си. Прегледайте старите си банкови извлечения и извлечения по кредитни карти и вижте къде се намирате в момента. Какви финансови грешки допуснахте миналата година? А кои финaнсови постижения ви карат да се гордеете?

Спестяванията на хората се топят

Поставете си финансови цели и ги запишете

След като разгледате миналите си финансови грешки и успехи, направете списък на финансовите си цели за новата година. Те могат да бъдат всеобхватни, големи цели или по-малки, специфични цели. Каквото и да искате да постигнете, запишете целите си някъде, където ще можете да ги виждате всеки ден. Това ще ви мотивира да не се отказвате, когато срещнете трудност по пътя.

istock
istock

Започнете да си правите бюджет

След като вече знаете какви финансови цели искате да постигнете тази година, създайте бюджет, за да ги осъществите. Колко пари изкарвате всеки месец и каква част от тях отива за домакински разходи, грижи за децата, пътуване до работното място, развлечения, дрехи, изплащане на дълг и т.н.? Пресметнете внимателно финансите си и след това създайте план за действие. Проследявайте разходите си през месеца и коригирайте бюджета си, когато е необходимо.

Променете навиците си за харчене

След като определите какви суми ви ще отделите за всяка категория, помислете как харчите парите си през един обикновен ден. Купувате ли си кафе всяка сутрин? Излизате ли веднъж седмично на обяд/вечеря? Плащате ли за услуги, които (почти) не използвате? Пазарувате ли хранителни продукти без списък? Правите ли дребни покупки онлайн, когато ви е скучно? Оценете навиците си за харчене и след това се ангажирайте да промените поне един от лошите навици, които „изяждат“ вашите пари.

Защо личният бюджет е толкова важен

Плащайте бързо, купувайте бавно

За да предпазите финансите си, винаги следвайте едно просто правило: плащайте бързо и купувайте бавно. Платете сметките си веднага щом дойдат, за да избегнете такси за закъснение и за да разберете колко точно пари ще ви останат. И възприемете подход на по-бавно харчене, за да намалите импулсивните покупки и да подобрите рационалното мислене. Това може да стане чрез прилагане на „пауза“ между момента, в който за първи път пожелаете да купите нещо, и момента, в който действително го купувате.

istock
istock

Изплатете изцяло салдото по кредитната си карта

Ако не можете да изплатите баланса си изцяло, поне се стремете да внесете повече от минималното плащане. Уверете се, че имате необходимата сума в банковата си сметка, преди да правите покупки с кредитната си карта. Това ще ви помогне да прекъснете безкрайния цикъл на работа за изплащане на кредитната ви карта, докато добавяте още разходи към нея. Избягвайте да откривате нови кредитни карти, освен ако не сте сигурни, че ще можете да ги управлявате отговорно.

Как да спестяваме, когато купуваме храна

Говорете за финанси със своите близки

За да сте сигурни, че ще останете в правия път през тази година, потърсете подкрепа от вашето семейство и приятели. Споделете финансовите си цели с тях и обсъдете заедно как могат да ви помогнат да ги постигнете – независимо дали това е по-малко излизане по заведения, избор на по-изгодни забавления или просто като „наблюдатели“, за да ги информирате за напредъка си. Може да помислите и за услугите на финансов съветник.

Преминете курс по финансова грамотност

Разширяването на вашата финансова грамотност е една от най-добрите инвестиции, които можете да направите за себе си тази година. Научаването на повече за управлението на парите, дълга, кредита, бюджетирането, пенсионирането и т.н. ще ви помогне не само сега, но и за години напред. Можете да започнете като вземете книга за лични финанси от местната библиотека или се образовате чрез различни онлайн източници.

istock
istock

Създайте си спешен фонд и го изграждайте с времето

Ако има нещо, на което последните няколко години ни научиха, то това е колко е важно да имаме някакъв вид спестявания или фонд за спешни случаи. Като правило трябва да имате пари за 3-6 месеца напред. Но ако в момента изобщо нямате спестявания, не се опитвайте да натрупате цялата сума наведнъж. Чудесна стратегия е да си откриете спестовна сметка, в което част от заплатата ви да се депозира автоматично всеки месец. Така преди да започнете да плащате сметките си ще платите първо на себе си.

Расте интересът към инвестиционно злато

Започнете да инвестирате

Инвестирането върви ръка за ръка с решението „платете първо на себе си“. Въпреки че може да не е най-лесната стъпка в този списък, инвестирането е един от най-добрите начини да изградите своето богатство. Задайте месечен план за инвестиране на x лева всеки месец и се придържайте към него, независимо от това какво се случва на пазарите. Има достатъчно информация с много насоки за изграждане на инвестиционен портфейл за начинаещи. Финансовите експерти съветват да се инвестира с по-дългосрочна мисъл.

А сега е време да си дадете финансови обещания и да започнете да ги спазвате стриктно, за да завършите годината по най-добрия начин. Бъдете внимателни да не си поставите твърде много или нереалистични финансови цели. В противен случай може да не успеете да изпълните нито една от тях. Добра идея е да поддържате контролен списък, за да следите как се справяте през годината, така че да можете да направите всички необходими промени навреме.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg