Всеки специалист, който работи със стандартно работно време, поне веднъж е мечтал да стане фрийлансър, да развива свой собствен бизнес и да работи от вкъщи или откъдето си поиска, констатират от Smartmoney.bg.

Това е изкушаващо за много хора, но като всяко друго нещо крие както своите добри, така и своите лоши страни.

Да, няма да ти се налага да ставаш рано сутрин. Нито да пътуваш до работа и обратно. Няма да имаш шеф, който да ти казва какво да правиш и ще можеш да отделяш достатъчно време на семейството си. Ще имаш достатъчно време за пътешествия и почивки.

Но работата като фрийлансър крие и своите рискове. Тъй като нямаш шеф, който да те контролира, трябва да се контролираш сам. Организацията на работата, промотирането на уменията ти и търсенето на нови клиенти също е твоя работа заедно с поддържането на високи нива на продуктивност.

Могат ли да ни глобяват, ако закъснеем за работа

Последното може да бъде истинско предизвикателство, особено ако работиш в комфорта на собствения си дом. Често ще ти се приисква да си взимаш почивка, да вършиш някакви домашни задължения и куп други неща, които обичаш да вършиш, докато си вкъщи. За щастие, има как да държиш продуктивността си на високо ниво.

В следващите редове Георги Тодоров - SEO специалист, създател на блог и автор в редица издания - ни дава няколко съвета, които ще ти помогнат да сме по-продуктивни като фрийлансъри.

istock
istock

1. Обособи специално място в дома си за работа

Да работиш на дивана или в леглото може да ти се стори чудесна идея, но от гледна точка на продуктивността, това не е най-доброто решение. Всяко от тези места предполага да се отпуснеш и да си почиваш, а това не е най-добрата стратегия за работа.

istock
istock

Дори напротив. Вероятността да се отпуснеш и да започнеш да се разсейваш е много по-голяма, отколкото ако седиш на бюро и офис стол. Ето защо, вместо дивана или леглото, обособи определено място в дома си, предназначено специално за работа. Нека то включва бюро или маса, удобен стол и много светлина. Пази го подредено, за да не попадаш в хаос и да се разсейваш. Остави на него всички необходими вещи за работа: компютър, планер, неща за писане и т.н.

Американските пенсионери работят, защото са бедни

Така ще можеш да вършиш работата си като в офис, но в същото време ще се възползваш от всички удобства на дома си, без да се разсейваш.  Ако в дома ти няма място за допълнително бюро, замисли се дали не е по-добре да работиш навън.  Вече почти във всяко кафе има интернет и контакти, така че ще можеш да седнеш удобно и да работиш без да се отпускаш и разсейваш прекалено много. Проблемът с кафенетата е, че понякога има силна музика и хорските разговори може да те разсейват.  Споделените пространства решават този проблем.

2. Планирай времето си предварително и правилно

Планирането е едно от най-важните неща за всеки успешен фрийлансър. За да имаш достатъчно време, да можеш да изпълняваш в срок всички задачи, важно е да ги планираш предварително. Ето защо е добре да си определиш един ден от седмицата, в който да планираш задачите си за напред.

istock
istock

Ако си чел The one thing, тогава вероятно знаеш, че успехът не е да правиш всичко, а да правиш правилното нещо. Твърде често се оказваме толкова изгубени в плевелите на стотиците задачи, че губим фокус върху това, което трябва да направим, за да успеем.

3. Определи си работно време

Голяма част от фрийлансърите напускат работата от „9 до 5”, за да имат възможността да работят когато си поискат от където си поискат. Това е едно от най-големите изкушения, което стои пред съвременния фрийлансър. Като такъв ти сам определяш кога да работиш, можеш да го правиш по всяко време без значение от часа или деня от седмицата.  Но, това често може да ти изиграе лоша шега. Работата от сутрин до вечер лесно може да се превърне в ежедневие. Ще започнеш да се уморяваш по-лесно, а продуктивността ти ще намалее значително.

Кои са 4-те високо платени и бързо развиващи се зелени професии?

Ето защо е добре, когато работиш от вкъщи, все пак да имаш определено работно време, което да спазваш. Да, то няма да бъде толкова стриктно, колкото ако работиш за някой друг, но ще ти даде чувство на сигурност, структура и организираност. Така няма да се разпиляваш във времето. Ще можеш много по-лесно да организираш задачите си и да запазиш продуктивността си на по-високо ниво.

4. Определи си и време за почивка

istock
istock

За да запазиш продуктивността си на високо ниво, дори когато работиш от вкъщи, много важно е да си почиваш пълноценно. Добрата почивка ще ти помогне да презаредиш батериите си и да продължиш работата си с още повече сили. Между всеки 2 часа фокусирана работа отделяй по 10-15 минути за почивка.

През това време, опитай се напълно да забравиш за работата. Стани от компютъра, не гледай телевизия, не чети нищо. Остави очите ти да си починат. Добра идея е да направиш някакви физически упражнения или кратка разходка навън.

5. Никога недей да работиш по пижама

Ако роботите ни вземат работата - какво правим

Едно от изкушенията на работата от вкъщи е, че няма да ти се налага да ставаш рано, да се обличаш и да ходиш до офиса. За щастие, това няма да ти се налага, когато работиш от вкъщи. Лошото е, че когато работиш от вкъщи, много лесно можеш да попаднеш в капана на това да не се преобличаш изобщо, да работиш по пижама по цял ден и да се разсейваш с други домашни дейности.

Всичко това ще се отрази зле на продуктивността ти. За това, ако искаш да я запазиш на високо ниво, не си позволявай да работиш по пижама, с мръсни дрехи или с раздърпани дрехи.

istock
istock

Обличай се добре преди да седнеш да работиш. Това ще те настрои на вълна работа и ще ти помогне да си по-продуктивен. Естествено, няма нужда да се обличаш с ризи, сака или нещо подобно. Просто недей да бъдеш с дрехи, които предполагат да си лежиш удобно на дивана и да си почиваш.

6. Не прекарвай прекалено много време сам

Работата като фрийлансър може да бъде много приятна, но и самотна. Ако работиш от вкъщи, вероятността да прекарваш много голяма част от деня си сам е голяма, а това ще ти изиграе лоша шега. Притеснението, негативното мислене и съмненията са нещо, което се появява, когато си сам, и са голям враг на продуктивността. Ето защо, ако си позволиш да си сам прекалено често, могат да ти изиграят много лоша шега.

Задължително ли ни съкращават, ако вече имаме пенсия

Направи всичко възможно да не прекарваш прекалено много време сам. Организирай срещи с нови и стари клиенти. Постарай се те да са на живо и навън, а не онлайн. Така ще имаш възможността да се разнообразяваш, което ще повиши значително продуктивността ти, а вероятността да ти дойдат нови идеи е много голяма.

7. Работи в co-working пространство

Co-working местата са чудесно място за работа, от което всеки фрийлансър има нужда. Там ще можеш да работиш на спокойствие и в същото време да се запознаеш с нови хора, да научиш нещо ново и дори да намериш нови клиенти. Ето защо работата в co-working пространство е нещо, което си заслужава да обмислиш, ако искаш да запазиш продуктивността си на ниво.

istock
istock

Много от тези места предлагат абонамент, който лесно можеш да превърнеш в новия си офис. Ако пък  не искаш да го правиш постоянно, можеш да си определиш един ден от седмицата, в който да ходиш на такова място. Ще се заредиш с нови сили, енергия, идеи и продуктивност, без да полагаш огромни усилия за това.

Шефът ме мрази - какво да направя

Работата като фрийлансър може да се струва страхотно занимание на онези, които мечтаят да напуснат офиса и да стартират нещо свое. Но като всичко останало тя също крие своите тъмни страни, които се отразяват най-вече на продуктивността и качеството на работата ти.  Много често имаш много повече длъжности отколкото мислиш, а прескачането между тях може да доведе до напрежение и стрес.

За щастие, можеш лесно да ги елиминираш и да береш плодовете на своя труд и постоянство като следваш няколко лесни, организационни стъпки, които ще ти помогнат да бъдеш продуктивен, да настройваш съзнанието си в работен режим и да вършиш с лекота задачите, които имаш.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg