Американците над 65-годишна възраст остават на пазара на труда, защото не могат да си позволят да се пенсионират.

Това показва доклад на Provision Living.

65 години е възрастта, на която американците могат да се пенсионират, а пълна пенсия се получава на 66 години.

Изследването показва, че делът на заетите от този сегмент на населението е поне 20% от работната сила или повече в някои градове на Щатите.

Причината, поради която възрастните хора в САЩ остават на работа, е почти изцяло финансова - 62% посочват нея, а останалите 38% твърдят, че са останали в работната сила по лични причини.

istock
istock

Това не е изненадващо - много от тях все още не са се отърсили от Голямата рецесия, а други изобщо нямат достатъчно спестявания, за да могат да водят нормален начин на живот на старини, въпреки че на практика почти половината искат да спрат да работят.

Какво трябва да се промени в пенсионната ни система

Други 20% от анкетираните са посочили, че желаят да останат на работа, но на по-малко работно време. Всъщност средната възраст, на която те смятат, че е идеално човек да се пенсионира в тяхното положение, е 72 години.

Всъщност средно анкетираните са спестили за пенсиониране по 133 108 долара на човек. Сумата е по-голяма за хората с по-високо образование – за висшистите средно тя  е 169 180 долара, а за тези с по-ниско - 80 221 долара.
 
Според анализаторите идеалната сума на спестяванията трябва да бъде поне 800 хиляди долара.

За болшинството от бъдещите пенсионери основният източник на доходи след напускането на работната сила ще са социалните плащания (70% от анкетираните), следвани от пенсиите (37%), частните пенсионни фондове (37%), личните спестявания (27%), доходите от лихвите по акции (20%) и други.

Вдигат пенсиите с 6,6% от 1 юли догодина

Едва 11% от запитаните са посочили, че ще разчитат на децата си или на други свои роднини за финансовата си издръжка след пенсиониране.

istock
istock

Въпреки че остават на работа, много от анкетираните в пенсионна възраст са изтъкнали, че срещат трудности в професионалната си среда. Най-голямото предизвикателство за тях е свързано с физическите или менталните ограничения, произтичащи от възрастта, което пречи на нормалното извършване на дейност за 44% от анкетираните.

Други 36% от тях се опасяват да не бъдат съкратени заради напредналата си възраст, а 33% са посочили, че изпитват дискриминация, свързана с годините си, в работната си среда.

"За много от пенсионерите също е предизвикателство да се справят с постоянните промени на работното си място", посочват в анализа.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg