Сигурно напоследък чувате много за „бърнаут“ на работното място. 

8% от българите страдат от депресивни състояния, според последни данни на статистиката.

Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място.

Проблемът с професионалното прегряване ще се задълбочава, ако държавата и работодателите не започнат диалог веднага, предупреждават специалисти по развитие на човешките ресурси.

Работя в чужбина - какви осигуровки дължа?

По-рано тази година бърнаутът беше добавен в списъка на официалните медицински диагнози на Световната здравна организация, съобщава CNN Business.

istock
istock

Бърнаут синдромът може да възникне, когато сме изправени пред хроничен стрес на работното място, обяснява Дейвид Балард, старши директор на Службата за приложна психология на Американската психологическа асоциация.

Можем да се справим със стреса сами само при кратки изблици - така че когато се сблъскваме с повишени нива на стрес по време на работа, рискуваме да „изгорим“.

„Ако не се управлява ефективно във времето,това може да повлияе на работата“, казва Балард.

"Това може да доведе до чувство на изтощение, немотивираност и неефективност на работното място. Работата ви може съществено да пострада."

И мениджърите, и служителите играят роля, когато става въпрос за идентифициране и управление на „изгарянето“.

istock
istock

„Служителите трябва да предприемат стъпки, за да имат ефективни умения за справяне със стреса“, каза Балард.

Какво трябва да знам за предизвестието за напускане на работа

„Работодателите могат да работят, за да създадат среда, която е благоприятна за здрави служители: идентифициране на стресови фактори и намаляване и елиминиране им, когато могат и осигуряване на ресурси за здраве и управление.“

Ето някои потенциални червени знамена, които мениджърите могат да търсят:

Първи влизам, последен излизам

Има моменти, когато работата изисква дълги часове - но свещта може да гори в двата си края само до определено време

"Да натискаш себе си за няколко седмици е добре ... но след известно време това става наистина вредно за здравето и способността ти да вършиш работата на същото ниво на качество", казва Лий Стрингър, автор на "Здравословното работно място".

istock
istock

Как да се справим с шеф работохолик

Кога се осигурявам на повече от едно основание?

Мениджърите трябва да зададат тона, когато става въпрос за баланс между работа и живот.

Не се страхувайте да подчертаете важността на живота си: попитайте за дейности извън работата, предлагайте гъвкави условия за работа, за да се ориентирате в натоварените графици и проявете поведението, което искате да видите.

„Ключът е съобщаването на очакванията“, каза Балард.

"Ако сте на висша лидерска позиция и работите дълги часове във вечерите и уикендите и това ви пасва добре, уверете се, че сте наясно със служителите си и какво се очаква от тях."

Всичко е приоритет

istock
istock

Служителите, които не се справят с бърнаута, се затрудняват с приоритизирането на задачите си.

Кои държави предлагат най-добри условия на работното място


"Когато някой вижда всичко като наистина висок приоритет, той не знае какво да сведе до минимум и не знае кога да спре", каза Адам Гудман, директор на Центъра за лидерство в Северозападния университет.

Когато дават нова задача или проект, мениджърите трябва да попитат служителите какво още им предстои, за да се уверят, че никой не е препълнен и да помогнат за определяне на приоритетите на задачите.

Има тишина

Когато обикновено бъбрив служител, който често участва в срещи и е ангажиран и ентусиазиран, внезапно става немотивиран и по-тих, този човек може да бъде изложен на риск от бърнаут.

istock
istock

"Телата им са на работа, но сърцето и душата им не са. Вие забелязвате по-ниска степен на участие", каза Стрингер.

Кисела ябълка през цялото време

Обърнете внимание и на
всякакви промени в поведението.

Шефовете ще ни регулират какво правим във Facebook чрез правила и инструкции

Когато служител, който принципно е сърдечен и спокоен, започне да се държи раздразнително и губи търпение често с клиенти и колеги, това може да е признак за бърнаут.

Отрицателните нагласи са заразни и могат да се разпространят в офиса и да повлияят на производителността и ангажираността.

istock
istock

Всички правим грешки. Но когато станат повтарящи се, това сигнализира за проблем.

Други червени знамена са, когато хората започнат да имат проблеми с концентрацията и по-трудно вземат решения или се справят трудно с проблеми свързани с паметта.

„Ако работата на някого се изплъзва, това ви дава възможност като мениджър да проведете разговор и да окажете подкрепа“, казва Бен Фанинг, автор на „Алтернативата за напускане: Планът за създаване на работа, която обичате, без да напускате“


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg