Често се налага да извършваме работа извън територията на фирмата.

В практиката има случаи, в които шефове обясняват на свои служители, изпратени да свършат работа в друг град, че разстоянието между въпросните градове не е достатъчно далеч, че да ми се заплащат допълнително и пари за командировъчни.

Дали обаче това е вярно и има ли значение дължината на разстоянието за получаване на командировъчни пари? Експертът по трудов право Тодор Капитанов дава разяснение по въпроса. 

Законът казва, че ако работникът или служителят изпълнява служебните си задължения извън населеното място, в което е определено мястото му на работата, следва да му бъдат изплащани командировъчни пари.

Няма изрично посочено минимално разстояние, което задължително следва да бъде преминато.

Работим повече преди да се пенсионираме

Ако например работиш в Ямбол и по работа те изпратят в съседната община Сливен, то следва да бъдеш командирован, въпреки близкото разстояние между двете населени места.

Изпълнението на служебни задачи, извън границите на населеното място, което е определено като място на постоянната работа на работниците и служителите, е командироване по смисъла на Кодекса на труда и Наредбата за командировките в страната.

istock
istock

В трудовия ни договор се посочват данни за страните по него (на работника и работодателя) и в него се определя мястото ни на работа.

Колко струват командировките на министрите в страната

За място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата.

При командироване работникът или служителят има право да получи освен брутното си трудово възнаграждение още и пътни, дневни и квартирни пари при условия и в размери, определени от Министерския съвет:

Какво трябва да знам за предизвестието за напускане на работа

1. Ha ĸoмaндиpoвaния cлyжитeл, ĸoгaтo ocтaвa дa нoщyвa в мяcтoтo нa ĸoмaндиpoвĸaтa, ce зaплaщaт днeвни пapи в paзмep 20 лв. зa вceĸи дeн oт ĸoмaндиpoвĸaтa.

2. Ha ĸoмaндиpoвaния, ĸoйтo изпълнявa cлyжeбнитe cи зaдължeния пpeз пo-гoлямaтa чacт oт paбoтнoтo вpeмe в дpyгo нaceлeнo мяcтo бeз нoщyвaнe, ce изплaщaт днeвни пapи в paзмep 50 нa cтo oт paзмepa, т.e 10 лв.

istock
istock

Работниците и служителите не се считат командировани, когато извършват постоянната си работа през време на пътуването или изпълняват служебни задачи в границите на населените места, където е мястото на работата им, определено в трудовия им договор. А според закона „Територия на населено място“ е селищната територия, обхваната от границите му (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището.

Очаквана срещу реална заплата – какво да имате предвид при смяна на работата

Изчерпателно законът посочва и случаите, в които работещите не се считат за командировани. Това лицата, които:

1. извършват постоянната си работа през време на пътуването - работници от локомотивни и други превозни бригади, шофьори, летци, моряци, ловни и риболовни надзиратели от подвижната охрана и др.;
 

istock
istock

2. изпълняват служебни задачи в границите на населените места, където е мястото на работата им, определено при възникване на трудовото правоотношение;

3. пътуват като пласьори на материали, стоки, продукция и в други случаи по граждански договори без предварително определен маршрут и възнаграждението им се определя в процент върху реализирания приход-оборот.


Справка

чл. 66, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда

чл. 66, ал. 3 от Кодекса на труда

чл. 215, ал. 1 от Кодекса на труда

чл. 121, ал. 1 от Кодекса на труда

чл. 6, от Наредбата за командировките в страната

§ 5, т. 6 от Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg