Защо се твърди, че две пенсии са по-малко от една и в крайна сметка, ощетени ли са бъдещите пенсионери?
 
През изминалата седмица в общественото пространство се нагнети напрежение, след изнесени данни за изплащането на „вторите“ пенсии от задължителните частни пенсионни фондове, коментира в свой анализ ЕКИП.
 
Първите пенсии по втория стълб ще бъдат изплатени през есента на 2021 година, но от изчисленията стана видно, че някои може да получат по-малка пенсия, независимо, че са се осигурявали и по двата стълба. Сумата на комбинацията от държавна и частна пенсия може да се окаже по-малка, отколкото ако взимаш само държавна.
 
В някои от публикуваните материали частните фондове бяха нарочени за финансова пирамида, и че надежда за достойна пенсия може да има само в НОИ, а от втория стълб няма никакъв смисъл.

"Две пенсии" са по-малко от една

Според икономиста на ЕКИП Георги Вулджев, тези твърдения са безпочвени.  

iStock
iStock

Защо частна плюс държавна пенсия излиза по-малко?

Комбинацията от държавна и частна пенсия излиза по-малка от само държавна пенсия не защото частните фондове не работят, а защото политиците така решават да структурират системата, уточнява икономистът.
 
В момента всеки, който се осигурява в задължителен частен фонд ще взима по-ниска пенсия от НОИ, отколкото би взимал иначе.

По закон, ако се осигуряваш и в задължителен частен фонд, пенсията ти от НОИ се намалява с 20%. Това на практика означава, че пропускаш последните няколко увеличения в държавните пенсии.

Тази специфика на пенсионното законодателство целенасочено ощетява всички, които се осигуряват и в първи и във втори стълб на пенсионната система.

С подобно правило всъщност е нереалистично да очакваме, че комбинацията от държавна и частна пенсия може да е по-голяма от само държавната. Това е така поради няколко причини.

Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери

Първо, вноската към държавното осигуряване е много по-голяма. Конкретно, тя е 3 пъти по-голяма от вноската към частните фондове за най-ниската (3-та) категория труд. Напълно естествено е тогава, че държавната пенсия формира по-голям дял от цялата пенсия, в сравнение с частната.

istock
istock

Сметката не е толкова праволинейна, но нека кажем, че говорим за около 3 пъти по-голям дял. Иначе казано, ако 75% от общия размер на осигуровките ни отиват в НОИ логично е и при пенсиониране 75% от пенсията да идва от НОИ.

Поради този факт, всякакво съкращаване в размера на пенсията от НОИ би имало много по-голямо влияние върху цялостната пенсия, отколкото вариациите в сумата, която получаваме от частните фондове.

Очевидно е, че 20% от 75% е повече от 20% от 25%. Като прибавим и това, че, особено през последните няколко години, ръстът на държавните пенсии далеч изпреварва доходността на частните пенсионни фондове, няма нищо изненадващо, че при съкращаването на тези 20% от държавната пенсия, цялата пенсия излиза по-ниска.

Как ще получаваме втората си пенсия


Колко пари влизат в държавния фонд и колко в частните?
 

Но дори това не разкрива цялата картина. Както знаем от изчисленията, които бяха оповестени по-рано тази година, очаква се минималната пенсия от частните фондове за хората, които са се осигурявали в тях за последните около 20 години, да е между 35 и 40 лв.

iStock
iStock

Много хора бяха скандализирани от това число, защото то е с пъти по-малко дори от минималната пенсия. Но всъщност то въобще не е толкова скандално. Минималната пенсия в момента е 220 лв.

 Грубо казано 5-6 пъти по-високо от въпросните 35-40 лв. Но не забравяйте каква е разликата във вноските към държавния и към частните фондове. Номиналната разлика е 3 пъти, в държавния фонд повечето от нас внасят 15% от брутния доход, а в частен фонд едва 5%, след последните покачвания на вноската към НОИ.
 
Но разликата е още по-голяма, ако отчетем, че в държавния фонд има 50% дефицит, който се дофинансира от други данъци и такси чрез държавния бюджет.

Средната пенсия ще достигне 412 лева през 2020-а
 
Това означава, че грубо казано, средностатистическият данъкоплатец внася около 30% от дохода си към държавния пенсионен фонд.

Пропорционално това е 6 пъти повече от вноската към частен фонд. Все още ли ви изненадва, че държавният фонд е способен да отпуска 5-6 пъти по-високи минимални пенсии от частните?

Особено като се има предвид, че в държавния фонд пенсионерите са се осигурявали около 40 години, а в частните едва 20?

istock
istock

Разбира се, самите частни фондове също имат сериозни трески за дялане. Но инсинуациите, които наблюдавам последните дни, че те са едва ли не финансова пирамида и е по-сигурно да внасяш всичките си вноски в НОИ не само са напълно необосновани, но са и пълна лъжа, затвърждават мнението си от ЕКИП.

От Експертния клуб за икономика и политика считат, че истинската пирамида е именно в държавния пенсионен фонд, защото там пари не се спестяват и натрупват.

Едва 66 млади заместват 100 пенсионери

Държавните пенсии на настоящите пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от настоящите работещи.

За да има финансово устойчив ръст на пенсиите, държавният фонд разчита на все повече и повече нови участници в схемата да внасят пари. Това е типичната структура на финансова пирамида, счита Вулджев.

Кое е финансовата пирамида всъщност?
 
Да се твърди, че това не било пирамида, а частните фондове, където парите на всеки работник се натрупват индивидуално и са само негови (и на наследниците му), е долна лъжа, се твърди в анализа.

istock
istock

От ЕКИП съветват да си направим прост експеримент. Да се свържем с частния си пенсионен фонд, в който се осигуряваме задължително и да помолим за информация относно това какво се случва с нашата индивидуална партида.

 Ще ни се даде точна информация колко пари са спестени там, до последната стотинка.
 

След това искат да се пробваме да зададем същия въпрос на НОИ.
 

От НОИ дори няма да ни върнат отговор, твърди ЕКИП, като може дори да ни се изсмеят на въпроса.

Всичко това разбира се не означава, че всичко при частните фондове е наред, като и там има сериозни проблеми, които имат нужда от спешно решение, признава Вулджев.

Работещите пенсионери са ценен актив на пазара на труда

Но основното, което трябва да проумеем всички е, че това каква пенсия ще получиш от втория стълб зависи само и единствено от това колко си внесъл.

Частните пенсионни фондове оперират на принципа „колкото повече, толкова повече“. И в математически смисъл той е напълно буквален, с оглед на това, че в дългосрочен план те успяват единствено да запазят покупателната стойност на спестяванията внесени в тях, но не и да я увеличат.

Ще запитате – това не е ли проблем? Да, донякъде е проблем. Със сигурност е желателно доходността на тези фондове да е по-висока. Но това, че данните сочат, че засега те успешно предпазват стойността на нашите спестявания само по себе си е успех, и то голям. Успех, с който държавния фонд въобще не може да се похвали, се посочва в анализа.

iStock
iStock

Там разчитате единствено на политическо обещание. Което засега може да се изпълнява, но дефицитът в НОИ вече е 50%. С течение на времето ситуацията няма да се подобри, заради демографския казус.

Неуредиците с доходността във втория стълб са свързани с неадекватната регулаторна рамка. Тя е прекалено рестриктивна и неефективна, счита ЕКИП. Не позволява необходимата гъвкавост на частните фондове да предлагат пенсионни продукти с по-висока доходност.

Да не говорим, че лицензионният режим в момента сериозно ограничава конкуренцията в сектора.

Искат добавка към най-ниските пенсии


Накратко, настоящата държавна регулация ограничава потребителският избор на всички нива. Това убива конкуренцията, което убива и доходността на тези фондове, констатира анализът.

istock
istock

В заключение, следва да проумем няколко неща, считат от ЕКИП

Първо, комбинацията от частна плюс държавна пенсия е по-ниска от само държавната пенсия, защото самата система така е структурирана. Да се твърди, че е по-ниска, защото частните фондове са „пирамида“, а НОИ не, е пълна лъжа.

Второ, ако ще се сърдите на някого, че втората ви пенсия (от задължителен частен фонд) е ниска, на първо място трябва да се сърдите на себе си. Защото в настоящия модел, колкото пари внесете там, толкова ще изкарате. Ако се осигурявате на минимална заплата, ще имате нищожна пенсия.

И трето, системата има нужда от реформа. Първият (държавен) стълб не издържа под демографския натиск и е на практика фалирал, а вторият страда от сериозни проблеми в регулаторната рамка.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg