Наложително е преизчисляването на пенсиите, счита КТ "Подкрепа". Това заяви категорично пред БНР Ваня Григорова, икономическият съветник на синдиката.

Според експерти от НОИ обаче държавата няма възможност да направи това.

По думите на Григорова, две пенсии“ са по-малко от една и това става ясно от актюерски доклад, публикуван от НОИ през 2016.

Според нея, данните на КФН показват каква е доходността и как не е възможно за огромната част от хората да получават дори толкова, колкото биха получили от НОИ.

Ако разчитаме на частните пенсионни фондове, които според нея, са предвидени като някакъв компенсаторен механизъм за недофинансираната държавна система - това няма как да се случи и не само за първите пенсионери.

Без пожизнена втора пенсия за 50% от новите пенсионери

„До 2060 г. са разчетите, публикувани в доклада. До 2060 г. „две пенсии“ са по-малко от една“, коментира Григорова.

iStock
iStock

Според нея системата е сбъркана. Частните фондове не са създадени за това хората да получават по-високи пенсии, а да осигуряват печалба на някого, категорична е тя.

В двата законопроекта за възрастните хора, които днес ще се гледат в социалната комисия, няма почти нищо, което да заслужава да се отделя в отделен законопроект, отбеляза Ваня Григорова.

Според нея, ако депутатите искат да увеличат социалните помощи за възрастните хора, могат да го направят през Закона за социалното подпомагане.

Как ще получаваме втората си пенсия

„Сега, за да се покажат като защитници на възрастите, го отделят в отделен закон. Това е чист популизъм“, категорична е тя.

Според Григорова депутатите реално нищо не искат да направят. По думите ѝ отделянето на различни групи български граждани в отделни закони е изключително порочно.

Ваня Григорова смята, че е възможно депутатите да се договорят за минимална пенсия от 250 лева.

iStock
iStock

„Управляващите трябва да покажат, че техните поддръжници в НС има смисъл да бъдат там“, обясни тя.

Григорова коментира и въглищните централи и попита какво ще се случи с работещите в тях след затварянето им:

„Нека ги затворим – какво правим след това? Кога ще дадем отговор на този въпрос, след като десетки хиляди хора ще останат без работа. Това има потенциала да обезлюди целия район от Стара Загора до южната граница“.

Средната пенсия ще достигне 412 лева през 2020-а

Тя подчерта, че в програмата „Визия за България 20-30“ с 10-годишен хоризонт трябва да се заложат мерки за алтернативна заетост и алтернативни източници на електроенергия. Националната програма по никакъв начин не маркира дори този огромен проблем, отбеляза икономическият съветник на КТ „Подкрепа“. 

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg