„Бюджетът на Държавното обществено осигуряване, фонд „Пенсии“ е увеличен с близо 730 млн. лв.

Като краен ефект те дават увеличение на средната пенсия с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – малко над 8 лв.

Независимо от значителния ръст на средствата в ДОО, трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите“.

Ограничават ранното пенсиониране

Това заяви пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

Според него въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от възможните мерки, около която трябва да се търси консенсус между парламентарно представените сили.

По думите му около 500-600 млн. лв. допълнително трябва да се намерят, за да бъде осъществено подобно преизчисляване на пенсиите.

Бюджетът на ДОО на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях даже се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицит, независимо от предприетите мерки през 2015 г., финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове“, обясни Адемов.

Той напомни, че към края на 2021 г. родените жени след 1960 г. на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове.

istock
istock


Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

На този етап няма внесен законопроект. Има изготвен такъв, около който има консенсус между социалните партньори, дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Министерство на финансите, КФН, каза Хасан Адемов.

„Надявам се в началото на следващата година този въпрос да бъде окончателно решен“, посочи той.

Председателят на социалната комисия коментира и предложената възможност от НОИ да има пенсионни фондове, в които вложителите да управляват парите си.

Многофондовата система, при която има възможност за избор на осигурените лица на инвестиционен портфейл, е обсъждана многократно, подчерта той и обясни защо сега отново е отхвърлена идеята:

„Трудно можем да разчитаме за това, че осигурените лица могат да имат информиран избор за това какво представляват т.нар. мултифондове.

istock
istock


Необходима е разяснителна кампания, за да може тази система, която дава възможност за по-висока доходност, да е ясна. Ако се предпочете рисков инвестиционен портфейл, възможността за по-голяма доходност е налице.

Ако предпочетеш консервативен или балансиран, тогава трудно може да се разчита на по-висока доходност.

Искат 250 лв. минимална пенсия от догодина

Инвестиционният риск се поема от осигуреното лице,
а не от пенсионно-осигурителната кампания – това е големият проблем.

В задължителното допълнително пенсионно осигуряване инвестиционния и демографския риск се поема изцяло от пенсионно-осигурителните дружества“, обясни Адемов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg