Повече от 1300 български граждани получават право на руска пенсия с одобрените вчера от президента Владимир Путин промени в Договора за социално осигуряване между Русия и България.

Подписаният от президента Путин федерален закон предвижда ратификация на протокола за промени в сключения през февруари 2009г. двустранен договор за социално осигуряване.

Искат 250 лв. минимална пенсия от догодина

Самият протокол беше подписан през март тази година в София. Документът отчита настъпилите през последните 10 години промени в пенсионните законодателства на двете държави, предаде БНР.

Размерът на руската пенсия ще зависи от осигурителния стаж, придобит на територията на Руската федерация и на бившата Руска съветска федеративна социалистическа република.

Ограничават ранното пенсиониране

iStock
iStock

Периодите на работа в останалите бивши съветски републики и в страните извън Общността на независимите държави няма да се отчитат при определянето на пенсията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg