Минимална пенсия в размер на 250 лева от 1 юли догодина, предлага КНСБ.

Синдикатът настоява за увеличение с 14 на сто. В момента тя е 219,43 лв.

Това става ясно от публикуването на сайта на синдикалната организация проектостановището на Конфедерацията по проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Кога се пенсионират германците

От КНСБ са категорични, че с това увеличение 850 хиляди пенсионери ще почувстват, че и към тяхната съдба правителството и обществото проявяват загриженост и съпричастност.

Синдикатът счита, че при официална линия на бедност за 2020 г. от 363 лева (изчислена по SILC - метод на определянето й в ЕС), е задължително да се направи една първа, макар и предпазлива крачка - минималната пенсия за стаж и възраст да догонва и в рамките на няколко години да надхвърли плавно линията на бедност, за да се гарантира достойно съществуване на получателите на такава пенсия.

В коя държава е най-добре да се пенсионирате


iStock
iStock

От КНСБ са изчислили, че допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим - около 80 млн.лв., но е напълно постижим.

"А социалният и дори политически ефект ще бъдат много по-стойностни. Повишаването на покупателната способност на тази огромна група българи със сигурност ще бъде много разумна инвестиция не само в тяхното жизнено равнище, но и за икономиката на страната", допълват от КНСБ.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg