Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света, сочи глобално проучване, цитирано от Bloomberg.

Страните заемат двете най-горни места в индекса Melbourne Mercer Global Pensions Index, като получават оценка А за нивото на финансова сигурност, която се осигурява при пенсиониране.

Частен пенсионен фонд - за какво да внимавам?
 
Австралия се класира на трето място с оценка B+, докато в топ 10 влизат още Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили с оценка B.
 

istock
istock

Проучването сред 37 държави, което обхваща почти две трети от световното население, използва 40 показателя, за да прецени дали една пенсионна система води до подобряване на финансовото състояние на пенсионерите, дали е устойчива и дали съответното общество има доверие в нея.

1 000 евро на месец чисто след разходи, ако си пенсионер в Германия

Холандия отново зае първото място през 2019 г., като повечето служители са се възползвали от възможностите да имат доходи при пенсиониране на база на средното заплащане през целия им живот.
 
Великобритания и САЩ са с рейтинг C+ съответно на 14 и 16-та позиция.
 
Според доклада и двете държави могат да подобрят резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за пенсионери с ниски доходи.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg