Германската федерална банка (Бундесбанк) предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране в страната до 69,3 години.

Промяната обаче ще засегне само гражданите, родени през 2001 г. или по-късно.
 
Бундесбанк изрази това предложение в месечния си доклад за октомври тази година.
 
Банковите експерти отбелязват, че през последните години ситуацията с пенсионното осигуряване остава относително "спокойна“.

В коя държава е най-добре да се пенсионирате

Причините за това са реформите, провеждани от правителството, пауза в демографските промени и добрата динамика на пазара на труда.
 

istock
istock

"Вноските намаляха, а плащанията бяха разширени", се казва в документа.

Но в бъдеще "демографските промени ще окажат натиск върху пенсиите“.
 
"Очаква се продължителността на живота да се увеличи и много хора ще бъдат пенсионери през средата на 2020 г.

Федералното правителство възнамерява да проведе пенсионна реформа в дългосрочен план", казват в анализа на банката.
 
Експертите припомнят, че до началото на 2030-те години (от 2031 г.) възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години (хората, които са родени не по-рано от 1964 г., ще започнат да се пенсионират).

istock
istock

"Началото на реформата може да бъде по-нататъшно обвързване (на възрастта за пенсиониране) в съответствие с увеличаването на продължителността на живота.

Повече харчове, инвестиции в пенсии и подобряване на доходите

Това се препоръчва от международни организации.
 
Това би позволило увеличаването на възрастта за пенсиониране, така че балансът между възрастта за пенсиониране и работното време да остане стабилен.
 
Увеличаването на продължителността на живота може след това да бъде обвързано с по-дълъг трудов стаж, но в същото време ще се увеличи пенсионната възраст до 69,3 години", се казва в доклада.

В резултат периодът на заетост ще бъде удължен, което ще има положителен ефект върху социалните осигуровки и данъчната система, а самата пенсия ще се увеличи поради по-дългия срок за изплащане на пенсионни вноски.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg