Половината от българите, които ще получат първите допълнителни пенсии след 2021 година,  няма да имат право на пожизнена пенсия.
 
Причината е, че няма да имат достатъчно натрупани средства в своите индивидуални партиди. Това заяви социалният министър Бисер Петков на кръгла маса по темата.
 
Те ще трябва да ползват другата схема, която министерството предлага - разсрочено плащане. 

Първите пенсии по втория стълб ще бъдат изплатени през есента на 2021 година.

Средната пенсия ще достигне 412 лева през 2020-а

Първите, които ще получат втората пенсия, освен тази от НОИ, са жените, родени след 1 декември 1959 г. Те задължително са внасяли осигуровки в частните дружества.

Първите мъже ще получат втора пенсия през 2024 година. Тогава се очаква и повече хора вече да са навършили възрастта за пенсиониране, посочи Петков.

По-високи пенсии от днес

Работна група е изготвила промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат три начина за изплащане на втората пенсия.
Предвижда се те да са пожизнени, месечни, разсрочени или еднократни.

Едва 66 млади заместват 100 пенсионери

Условие за пожизнената пенсия е парите в партидата на човека да позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено.

Еднократно можете да получите парите си от индивидуалната партида, ако натрупванията в нея са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия. При сегашния й размер в момента се получава окол 660 лева, изчисли социалният министър.
 
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg