Все още няма схема, по която да се изплащат т.нар. втори допълнителни пенсии.

Социалният министър Бисер Петков ще представи предложения за законодателни текстове, свързани с изплащането им от частните пенсионни дружества. 

По темата  на кръгла маса са поканени представители на частните фондове, парламентарните комисии по бюджет и финанси и социална политика, както и на бизнеса и синдикатите. 

Освен пенсията от НОИ, първите които ще получават втора пенсия са жените, родени след 1 декември 1959 г., като те задължително са внасяли осигуровки в частните дружества. Очаква се това да се случи през есента 2021 г. Тогава те ще навършат и изискваната възраст за пенсия при трета категория труда. 

За мъжете втората пенсия ще започне да се плаща през 2024 г. заради по-високата изисквана възраст за пенсия.

istock
istock

Държавата и пенсионните фондове постигнаха съгласие преди година вторите пенсии да са пожизнени, месечни, разсрочени или еднократни.

Условие за пожизнената пенсия тогава бе парите в партидата на човека да позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тогава социалният министър пресметна, че за първите пенсионери с втора пенсия месечните суми ще са около 40 лв.

Ако натрупаната сума в партидата е недостатъчна, пенсионерът ще може да си избере средствата да се изплащат разсрочено за 5, 10 или 15 години.

Предложената преди години схема не бе оформена законодателно.

Текстовете, които ще представи днес социалният министър Бисер Петков ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg