КНСБ настоява, независимо, че равнището на максималния осигурителен доход няма да расте (максималната пенсия е 40% от него), това да не е пречка за увеличение на максималната пенсия. 

Това се посочва в позиция на синдиката, изпратена от пресцентъра на КНСБ.

Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление

Мнението на КНСБ е, че максималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст също трябва плавно да расте, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от „тавана“ да получат действителния размер на техните пенсии.

За да се постигне ръст на максималната пенсия, КНСБ предлага през 2020 г. по изключение размерът й да се определи на база 45 на сто от максималния осигурителен доход от 3000 лева.

istock
istock

Биофермери скочиха срещу прага за осигуряване

Това означава от 1 юли следващата година най-високата пенсия в страната да се установи на ниво от 1350 лв.

Предложението ще засегне 40 500 души,
сред които около 28 000 човека, на които в момента действителният размер на пенсията е "отрязан" от тавана. 

Ако предложението на КНСБ се приеме, почти половината от тези 28 000 души ще получават занапред действителния размер на пенсиите си, се посочва в позицията.

Монтьори и строители взимат пари под масата

Допълнителният финансов ресурс, необходим за реализация на искането на КНСБ, е под 28 млн. лв.

istock
istock

Експертите на синдиката са убедени, че в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения за повишаване адекватността на пенсиите да се реализират.

Последователната и устойчива позиция на КНСБ, относно максималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст е, че той също трябва плавно да се увеличава, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от "тавана" да получат действителния размер на техните пенсии, заявяват от КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg