Биофермери изразиха острото си недоволство си от драстичното увеличение на основата, върху която ще се изчисляват осигуровките на земеделските производители, заложено в проектобюджета за 2020 г.

От Българската асоциация „Биопродукти“ възразиха чрез открито писмо до парламента и правителството.

Предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители е от 400 лв. на 610 лв.

КНСБ: Предложенията не са в полза на хората

Браншовиците припомнят, че преди две години отново са протестирали срещу вдигането на тази база, тъй като тя е непосилна за плащане от дребните фермери. 

„Дами и господа, не взимайте последната риза от гърба на земеделеца, който ви храни“, се казва в отвореното писмо на биофермерите.

istock
istock

4,5 млн. лева помощ за пчеларите

Те са на мнение, че вдигането на прага ще затрудни още повече земеделските производители, тъй като и в момента за тях е трудно да плащат осигуровките. Приходите, които се очакват да влязат в бюджета от това увеличение няма да се случи,тъй като много от тях ще отпаднат, прогнозират те.

istock
istock

Според Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ, 210 лв. са прекалено голям скок, но не пропусна да припомни на фермерите, че ниски осигуровки задължително ги обричат на ниски пенсии.

„За мен винаги е добре да има диференциран подход при всяко разпределение на средства“, уточни още Василева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg