С гласовете на държавата и на работодателите от Съюза за стопанска инициатива Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета на държавното Обществено осигуряване.

Останалите 4 бизнес организации и два синдиката гласуваха "против"

Социалният министър Бисер Петков обяви, че приходите от осигуровки догодина ще са с близо 600 милиона лева повече, като дефицитът ще намалее. 

Очакват се 7,8 на сто по-високи приходи от осигуровки заради ръста на доходите и ниската безработица.

Процентът за осъвременяване на пенсиите не е окончателен


Разходите са със 700 милиона повече, обяви Петков като констатира, че дефицитът в общественото осигуряване се свива:

"Недостигът от средства, които се покриват от държавния бюджет и от порядъка на малко над 4 милиарда, но това е около 1/3 от всички разходи, което е гаранция за относителна финансова автономия и стабилност."

Пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от юли, а средната ще достигне 412 лв., което е ръст с около 30 лева.

istock
istock

Според КНСБ предложенията не са в полза на хората.

В коя държава е най-добре да се пенсионирате

"Нищо по отношение на безработицата. Продължават всички фондове да са на дефицит. По пенсиите нищо, но от сърце", каза Ася Гонева, а президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира.

"Нищо няма в този бюджет. Няма актуализация на минималния осигурителен доход и така: осигурявайте се на минимална работна заплата - това е сигналът към всички осигурители".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg