Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен.

Социалният министър Бисер Петков коментира пред БНР, че при промени в осигурителния доход и инфлацията формулата за индексация ще бъде коригирана.

Как ще се отрази Бюджет 2020-а на пенсиите

„Можем да приемем, че тези 6,7 процента са разчетни, за да могат да бъдат осигурени необходимите средства за следващата година. Ако отчетните данни, има някаква промяна спрямо тези, които към момента са правомощията на Надзорния съвет на НОИ, е да вземе окончателното решение на база отчетните данни за ръста на средния осигурителен доход, говоря фактически, и нарастването на индекса на потребителските цени“, каза той. 

Ръстът на доходите не се усеща от повечето хора у нас

istock
istock

Министър Петков очаква обсъждане по предложението за увеличение - от 400 на 610 лева, на минималния осигурителен доход за тютюнопроизводители и земеделските стопани.

Увеличение на пенсиите с 6,7% от 1-ви юли

Според него причината да се запази механизмът за плащане на болничните е липсата на консенсус за промяна.

„Явно към момента нито едно от предложенията, които бяха направени от работодателски организации, знаете, че имаше и законопроект в НС по тези въпроси, не постига този компромис, който явно трябва да бъде постигнат, за да има промяна и затова промяна в проекта не е предложена“, каза Бисер Петков.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg