Очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия, съобщи директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков пред БНР .

По думите му, ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета.

Според Нейков, в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса – за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите. 

Увеличение на пенсиите с 6,7% от 1-ви юли


Между хора с еднакъв принос към системата, които са се пенсионирали преди 10 години и тези сега, има разлика в пенсиите от над 200 лева, заяви Нейков.

"Този подход, който имаме - на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата… А близо 30 000 души ще си казват – защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“.

Изтича срокът за подаване на декларации за живот на българските пенсионери в Турция

Той уточни, че „в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“.

Частен пенсионен фонд - за какво да внимавам?


Според него това ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности.

„2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК... За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg