Според КНСБ предвидените промени в данъчните закони за 2020 г. не отговарят на очакванията на обществото за справедливо облагане. Това се посочва в позиция на Конфедерацията по данъчната политика, изпратена от пресцентъра на синдиката до медиите.

В нея се отбелязва, че независимо от увеличението на доходите през последните години, все още липсва осезателно подобрение на благосъстоянието на българите. КНСБ счита, че е необходима промяна на данъчната философия, за каквато от синдиката настояват от повече от десетилетие.

Според КНСБ е необходимо въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата за страната, като така ще бъдат освободени от данък хората с предимно ниски доходи.

Това ще повиши разполагаемият им месечен доход, като според анализите на КНСБ, този доход ще бъде изразходван изцяло за потребление, което ще има стимулиращ ефект за икономическия растеж и за повишаването на приходите в държавния бюджет, се посочва в позицията.

Парите в Сребърния фонд пак няма да носят доходност
 

istock
istock

Според КНСБ това означава, че не само няма да се намаляват доходите, а ще бъдат увеличени

Според официалната статистика в България около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната работна заплата за страната (1260 лв.). 

Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години, заявяват от синдиката.

Работодателите са против увеличение на заплатите

От КНСБ дават пример, че при минимална работна заплата 610 лв. за 2020 г., този, който получава работна заплата с данъчна основа 1000 лв., ще плаща налог върху 390 лв. (разликата над 610 до 1000 лв.), което прави 39 лв., а не 100 лв. месечно. Тази мярка ще струва на бюджета около 800 млн. лв., но пък те ще останат в джоба на българите с ниски и средни доходи.

istock
istock

Според синдиката реформата може да става и поетапно, което няма да натовари толкова бюджета. 

Готови сме да подкрепим и компромисен вариант, при който необлагаемият минимум да се въведе под формата на възстановяване/връщане на данък в края на годината на работещите, което също би било стъпка в правилната посока, допълват от КНСБ.

От синдиката отбелязват, че във всички страни, където има действаща система на пропорционално данъчно облагане, има въведен необлагаем минимум или някаква сходна форма на връщане на данък за най-бедните работещи граждани. България е единственото изключение.

Във всички държави с прогресивно облагане пък също има въведени подобни форми. Например, в Гърция годишните доходи до 10 000 евро са освободени от данъци, се допълва в позицията.

istock
istock

Каква ще е средната заплата през 2021-а

КНСБ настоява и за въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане.

Такива, според Конфедерацията, могат да бъдат - данъчни кредити, диференцирани, според размера на възнагражденията и броя на отглежданите в семейството деца и/или данъчни стимули за сключване на граждански брак за млади семейства и прочие.

Според синдикалната организация успоредното прилагане на тези две нови мерки ще доведе до един усъвършенстван и по-справедлив модел на данъчна политика в България, без рискове и сътресения за бюджета.

Вижте с колко вдигат пенсиите и заплатите догодина

Подобен подход ще стимулира финансово семействата, би насърчил раждаемостта и би подпомогнал отглеждането на деца, увеличавайки разполагаемия доход на работещите родители, допълват от КНСБ.

"Ако Министерство на финансите възприеме нашето предложение, ще се постигне по-справедливо преразпределяне на публичните средства, като в хората с най-ниски доходи останат допълнително пари в размер на 730 лв. годишно", се посочва в позицията.

Посланието на КНСБ към Бюджет 2020 по отношение на данъчната политика е: Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по-висок икономически растеж и съответно намаление на неравенствата, обобщават от Конфедерацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg