КНСБ е във финални преговори с прокуратурата, за договаряне на нарочно двустранно споразумение за съдействие и взаимна помощ, обяви в Кърджали президентът на синдикалната организация Пламен Димитров.

Осигурителните измами са сред темите за партньорство.

"Очакваме най-накрая спящият текст в НК да стане активен и да започне да дисциплинира работодателите, които умишлено не изплащат пълния размер на осигуровките на своите работници или въобще на плащат такива", допълни Димитров.

Той каза също, че по отношение на доходите на българските граждани, от КНСБ ще настояват пред финансовото министерство за няколко конкретни неща на започналите финални преговори по бюджета за 2020 г.

Сред тях са ежегодно увеличение на доходите в бюджетната сфера с поне 12-15 процента, а в частния сектор да бъдат възобновени двустранните преговори с работодателите за договаряне на Национален препоръчителен индекс за ръст на работните заплати.

От КНСБ предлагат също определяне на механизъм за нискодоходните групи работещи, през Закона за бюджета и българското законодателство, за връщане в определен размер на платен данък върху дохода. Като пример на модела Пламен Димитров посочи САЩ и Обединеното кралство.

Президентът на КНСБ бе в Кърджали по повод кампанията на синдиката срещу сивата икономика и мобилното приложение "VOX КНСБ", за подаване на сигнали срещу сивия сектор.

Само за двата месеца, през които приложението работи, то е свалено над 10 000 пъти и чрез него са подадени над 50 конкретни сигнала за добри и лоши практики в цялата страна, отчетоха още от синдикатите.