Работодателите за пореден път скочиха срещу административното увеличение на минималната работна заплата, против са и заложеното увеличение на заплатите в бюджетната сфера.

При разглеждането на проектите на бюджети на държавата, на ДОО и на НЗОК, бизнесът уточни, че принципно приема проекта на бюджет на държавата, но изтъкна, че са необходими реформи.

Бюджетът има повече плюсове, а минусите са резултат на неизвършени реформи, каза изпълнителният председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

1255 лв. става минималната учителска заплата

Според него обществото вече е узряло за тях, и те могат да се осъществят през 2020 година, когато няма да има избори.

Работодателите подкрепят, че образованието отново е приоритет, а науката и културата също започват да бъдат такива, макар и плахо.

От АИКБ подкрепят запазването на минималното и максималното обезщетението при безработица, тъй като според бизнеса безработица няма, а само хора, които не искат да се преквалифицират, за да получат работата, която се предлага на пазара на труда. Да се насърчава стоенето вкъщи при недостиг на ресурси е неефективно, заяви Велев.


За запазването на максималния осигурителен доход, Велев каза, че съотношението му спрямо средния при нас е три към едно, а средно за ЕС това съотношение е две към едно. Затова от бизнеса са против всякакво увеличение преди постигането на разумно съотношение.

Политически ли се вдигат заплати

Бизнесът е категорично против административното увеличение на минималната работна заплата.

От години работодателите предлагат то да се договаря между работодатели и синдикати по икономически дейности, като отчетоха, че все пак има известен напредък в диалога и се надяват следващата година да се договорят такива заплати.

Всички работодателски организации отново поискаха и отпадане на Минималните осигурителни доходи.

По отношение на увеличението на минималния осигурителни доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 400 на 610 лева, Велев смята, че на две стъпки е по-разумно да се направи, като за 2020 година би могъл да стане 525 лева. Според него при тази ситуация на сектора заложеното е много рязък скок.

Колко повече получава шефът от служителите

По отношение на болничните, бизнесът смята, че все още могат да се направят промени тъй като, според Велев, отново има заложен ръст на разходите, а често това са разходи за здрави хора.

istock
istock

За ръста на доходите в администрацията Велев коментира, че населението на България намалява с 50 хиляди души годишно, а в същото време заетите на бюджетна издръжка не намаляват.

Той смята, че ръст на възнагражденията на администрацията може да се постигне чрез оптимизиране на персонала, а не с 900 милиона лева ръст на разходите за персонал в бюджетната сфера.

Майки и безработни ощетени в бюджета за догодина

Цветан Симеонов от БТПП посочи, че е неприемливо увеличението от 10 процента, като според него така е поставен под натиск частният сектор, изтегля се ресурс от него, а той е основен генератор на блага.

От бизнеса посочиха, че в бюджета няма заложени политики за демографско развитие.

АИКБ препоръчва да се увеличат капиталовите разходи в образованието. Нужни са повече средства за кабинети в природоматематическите гимназии, за общежития в професионалните гимназии, както и за стипендии за ученици по професии с очакване недостиг на пазара на труда, каза още Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg