Близо 80% от компаниите плащат на изпълнителния си директор над 100 пъти повече, отколкото средното заплащане на служителите.

Това показва доклад на Института за политически изследвания в САЩ.

Институтът анализира данните за заплащането в компании от индекса S&P 500.

Близо 10% от компаниите плащат на средния си работник под прага на бедността за четиричленно семейство, което в САЩ е приблизително 27 000 долара.

Каква ще е средната заплата през 2021-а

Сред 50-те публично търгувани компании с най-широки разлики в заплащането на главен изпълнителен директор до 2018 г., типичният служител ще трябва да работи поне 1000 години, за да печели толкова, колкото техният изпълнителен директор прави за една година.

istock
istock

Институтът съобщава, че сред тези компании 88% от средните работници са били водени на непълно работно време, а 31% са работили в държави с ниска заплата като Китай и Мексико.

Тези 50 компании с най-голямо съотношение на заплащане между главен изпълнителен директор и работници включват 24 корпорации от т.ран. "сини чипове" (големи и стабилни компании с лидерски позиции в сектора си) и те обхващат всички сектори.

Три от компаниите с най-големи разлики в заплащането са в автомобилната индустрия, пет са в технологичния хардуер, пет са в сферата на бързото хранене и 14 са в търговията на дребно.

istock
istock

Институтът установи, че Walmart има разлика в заплащането на главен изпълнителен директор от 1 076 към 1, твърдейки, че изпълнителният директор на Walmart Дъг Макмилън е направил 23 618 233 долара през 2018 г., докато средното заплащане за работник в Walmart е по-близо до 21 952 долара през тази година.

Как се плаща за работа на повикване

Анализът е установил още, че гигантът на дребно Gap има най-голямата разлика в заплащането на изпълнителния директор от всяка друга компания в S&P 500.

Съобщава се, че изпълнителният директор на Gap Арт Пек прави $ 20 793 939 - 3 566 пъти повече от типичния работник на компанията, който получава едва $5 831, което се дължи отчасти на факта, че в компанията работят голям брой сезонни служители.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg