Минималната заплата за следващата година да не се вдига и да остане 560 лева или дори по-малка.

Това искат  53 на сто от фирмите у нас, показва анкета на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Работодателите предлагат промени в бюджета за 2020 година, където е предвидено от 1 януари минималната заплата да стане 610 лева.

Ще се повишат ли заплатите у нас

Предлагаме  минималните  месечни  работни  заплати  и  минималното заплащане за час да се определят чрез бипартитно колективно договаряне между браншовите (отрасловите) работодателски и синдикални организации, посочват от АИКБ.

istock
istock

Договарянето да се извършва по икономически дейности, като  по този начин то  ще замени договарянето  на минималните осигурителни доходи.
 
За минимална работна заплата за страната би трябвало да се приема най-ниската минимална работна заплата от всички бипартитно договорени МРЗ.

9 от 10 участници в анкетата смятат, че максималният осигурителен доход трябва да остане 3000 лв. или да намалее.

Административното вмешателство при определянето на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход води до сиви практики на пазара на труда.

istock
istock

Това демотивира нискоквалифицираните кадри да се квалифицират и да увеличават производителността на работната си сила, а средноквалифицираните – да се развиват, твърдят работодателите.

Вижте колко става минималната заплата догодина

Друга промяна, за която те настояват, е от следващата година първите три дни от болничните да не се изплащат нито от НОИ, нито от работодателя.

АИКБ настоява още да се приложи решението на Европейския съд, според което не се полага платен отпуск за времето на отпуск по майчинство.

Друга идея е да отпадне допълнителното възнаграждение за прослужено време, т. нар. „класове“, който, според тях дискриминира  работниците  и служителите по няколко признака.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg