Минималната заплата се вдига с 50 лева от 1 януари 2020 година.

Така тя става 610 лева от 560 лева, колкото е в момента. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По думите му е предвидено и увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10 на сто.

Вижте върху каква заплата ни осигуряват

Петков потвърди, че пенсионерите също ще получат увеличение на парите си. Всички пенсии ще бъдат повишени с 6,6% от юли 2020 г.

Увеличението е предвидено в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, уточни социалният министър.

С тази актуализация средната пенсия ще нарасне с повече от 30 лв. и вече ще бъде 412 лева при 381 лв. през тази година.

istock
istock

Пенсиите се осъвременяват с процент, който се получава като сбор от половината на ръста на средния осигурителен доход и половината от индекса на потребителските цени, обясни Бисер Петков.

Колко трябва да е доходът ви, за да взимате детски

Той изтъкна, че за 2018 г. в над 1700 случая социалните работниците са предотвратили изоставянето на деца.

И поясни, че изоставените през миналата година 1000 деца са в общата бройка на над 3300 деца, за които са били наложени мерки, свързани с извеждане от биологичното им семейство поради наличието на различни рискове.

Основанията за отнемането от родителите им са разписани в Закона за закрила на детето и при тях няма промяна от приемането на закона през 2009 г.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg