Минималната заплата във Венецуела ще се увеличи с 375 процента до сума, равняваща се на 15 долара месечно.

Това предвижда декрет на президента Николас Мадуро.

Основната заплата нараства от 40 хил. боливара (малко под 2 долара) до 150 хил. боливара (7,6 долара) на фона на хиперинфлация, която според очакванията на Международния валутен фонд ще е 1 млн. процента за 2019 година (и продължава да обезценява боливара).

Колко българи взимат над 9 хиляди лева заплата

Купонът за храна, който допълва основната заплата и досега бе 25 хил. боливара
(1,3 долара), също става 150 хил. боливара (7,6 долара).

Възнагражденията се вдигат за трети път тази година, но минималната заплата позволява да се купят едва четири килограма месо.

istock
istock

През 2018 година венецуелският президент вече прибегна към шест увеличения, които така и не успяха да компенсират загубата на покупателна способност заради сгромолясването на икономиката и инфлацията, която е извън контрол.

Ще стане ли 1000 лева минималната заплата

Венецуела, която разполага а с най-големите резерви на петрол в света, преминава през най-тежката икономическа криза в най-новата си история.

Николас Мадуро хвърля отговорността за това върху американските санкции, които включват и ембарго върху венецуелския петрол, източник на 96 процента от приходите на страната.

През септември добивът на петрол спадна под 800 хил. барела на ден спрямо 3,2 млн. барела преди 10 години.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg