За 1000 лева минимална заплата ще настояват от КТ "Подкрепа" при обсъжданията на бюджета за догодина. Ваня Григорова - икономически съветник от синдиката, се аргументира, че така тя ще отговаря на производителността на труда.

Правителството предвижда минималното възнаграждение през 2020  да стане 610 лева вместо досегашните 560 лева.

В предаването "12+3" по програма "Хоризонт" финансовият анализатор Мика Зайкова и Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, коментираха възможно ли е това.


"Това предложение ще направи две много съществени неща - ще изкара на светло състоянието на българската икономика след фанфарите колко сме добре", каза Зайкова. Според нея детайлите в анализите показват, че има ръст в  услугите и строителството, но не и в реалния сектор - производството и промишлеността. 


"Това, което трябва да отиде в реалното производство, не отива там, а отива като инвестиция в облигации. Т.е. инвеститорите са с единия крак навън", смята тя.

Според Калоян Стайков сравняването на номинални стойност, примерно 1500 евро минимална заплата в Германия и 1000 лева минимална заплата в България не дава достатъчно информация, защото "тези неща имат относителна стойност и обикновено се гледат през покупателната стойност". 

Минимална заплата от 1000 лв. иска КТ Подкрепа

Двамата коментатори бяха категорични, че трябва да има ясен механизъм, по който да се определя минималната работна заплата в страната. По думите на Стайков това предложение на синдикатите е в обратната посока: 

"Вместо да се върви към такъв механизъм, изведнъж някой излиза и иска по-висока минимална заплата, без да се казва защо и как". Според него няма ясен анализ как ще се отрази това на икономиката.

Мика Зайкова припомни, че работодателите са провалили преговорите за механизъм, по който да се определя минималната работна заплата.