Средната работна заплата е нараснала с 87% за десет години, но хората в България остават най-бедните в ЕС, показва проучване на Европейския синдикален институт.

Според данните на Европейския синдикален институт България е лидер в нарастването на средната работна заплата, но съотнесено към БВП и покупателната способност, тя остава най-ниската.

Според Пламен Димитров от КНСБ задълбочаващите се заради това неравенства могат да се предотвратят, ако догодина минималната заплата се вдигне с 15%. Това означава 650 лв. минимална заплата, както и стартова заплата за висшисти с добавка процент от минималната.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обеща минимална заплата от 650 лева, но от 2021 година.

С различните основи в европейските държави той обясни защо, въпреки увеличението на заплатите в България, работещите бедни са около 600-800 хиляди. Петков наблегна, че, за да е устойчив ръстът на заплатите, трябва да има по-висок ръст и на производителността.

От КНСБ казаха, че подкрепят европейската инициатива за въвеждане на заплата за издръжка.

Синдикатът настоява и за Национална стратегия и програма за цифрови умения. Затова трябвало да бъдат поискани милиард евро от Дигиталния фонд на ЕС.