Трудовите борси са посредник между търсещите работа и работодателите, като на тях хората имат възможност да се срещнат на място с няколко работодатели.

В тях могат да участват както хора, регистрирани в бюрата по труда, така и безработни, но нерегистрирани, а също и работещи, които искат да намерят нова работа.

Това заяви за БТА Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград по повод организираната за дванайсета поредна година специализираната трудова борса, която се прави преди началото на зимния сезон.

Дванайсет представители на хотели и ресторанти от Банско и региона се срещнаха с желаещи да работят в сферата на туризма в читалището в Разлог, където обявиха над 150 работни места.

istock
istock

Кои са най-добрите държави за работа на чужденци

Освен обявените на самата борса свободни позиции, в Бюрото по труда в Разлог има още повече от 100, отново в сферата на туризма.

Интерес към борсата проявиха освен хора в активна възраст, и пенсионери, които споделиха, че имат голям опит в областта на хотелиерството и ресторантьорството, а сезонната работа дава възможност за допълнителен доход към пенсиите.

Жените полагат 20% повече незаплатен труд от мъжете

Сред кандидатстващите за работа имаше хора от по-малките населени места. Те разказаха, че работа в региона има, но проблем е транспортът.

Хотелиерите посочиха, че с годините става все по-трудно да намерят кадри.

istock
istock

Кои въпроси е важно да зададете при интервю за работа

Предлаганите заплати са 700-800 лева за камериерки, като заплащането за бармани, сервитьори и готвачи е по-високо.

Много от тях предлагат и транспорт от и до работното място. Въпреки това намирането на квалифицирани служители е трудно, разказаха хотелиери от региона.

Трудовата борса е първоначална среща на търсещите работа и работодателите. Често хотелиери и ресторантьори отсяват впоследствие кандидатите.

Работата в активния зимен сезон започва през ноември или в началото на декември.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg