Вероятно прекарвате много време, подготвяйки се за интервюта за работа.

Но не става въпрос само за това да сте готови с отговори на въпросите на интервюиращия.

Процесът в повечето случаи е двупосочен. Трябва да се подготвите с проницателни въпроси, за да научите повече за работата и да се уверите, че компанията е подходяща, съветват от CNN Business.

„Задаването на въпроси по време на интервю за работа е начин да покажете ангажираност в разговора и да заявите интереса си към позицията“, казва Дори Кларк, автор на „Предприемачът в теб“.

Мобилно приложение помага на търсещи работа и работодатели

"Ако просто отговаряте на поставения въпрос, ще изглеждате много пасивни, а това не е непременно черта, която работодателите искат."

Ключът към задаването на въпроси, които ще впечатлят работодателя, е вашата предварителна подготовка и внимание към детайлите.

iStock
iStock

Попитайте за текущите събития

Не забравяйте да прочетете последните прессъобщения, новини и публикации в социалните медии от и за компанията, преди да се насочите към интервюто и да зададете подходящи въпроси въз основа на тази информация.

"Това показва, че обръщате внимание и сте наясно с текущите събития и се интересувате от пазарите, трендове и стратегии на компанията", уточнява Кларк.

Как да си продуктивен, ако работиш от вкъщи

Попитайте как е да работите там

Компаниите търсят да омаят кандидатите на конкретния пазар на труда и искат да са с един крак напред - но е важно да пристъпите към разговора, знаейки какво търсите от работодател.

Създайте списък на своите „неподлежащи" на коментар условия и го имайте предвид, когато задавате въпроси.

Питания, относно това как протича един типичен работен ден, може да ви дадат полезно усещане за баланса и отговорностите на работното място.

„Това дава възможност да научите повече за това как работи компанията, какви приоритети вижда мениджърът за деня ви и дали това съвпада с вашите нагласи“, казва Шари Санториело, специалист по кариерно обучение в коучинг компания Aма ла Вида.

За да придобиете представа за корпоративната култура, Пол Улф, експерт по глобалните човешки ресурси, предлага да попитате: „Как бихте описали средата тук?“

Кои са 4-те високо платени и бързо развиващи се зелени професии?

iStock
iStock

Той добавя, че ако поставите този въпрос на всеки човек, с когото провеждате интервю, можете да видите дали се появяват някакви общи теми или ако всеки човек изглежда има различен опит - което може да бъде червен флаг.

За да ви помогне да придобиете по-добра представа върху това какво е да работите във фирмата, Кларк предлага да попитате: „Какви са недостатъците на тази работа или на работата ви за компанията?

"Всяка работа има недостатъци и трябва да знаете дали може да се справите с тях", казва тя.

istock
istock

Попитайте за кариерното развитие

Всички искаме да работим на място, където имаме възможност да се развиваме професионално. Но внимавайте как задавате този въпрос. Не искате да изглежда, сякаш очаквате повишение, още преди дори да сте започнали работата.

1255 лв. на месец взимат в земеделието

Опитайте да попитате: "Какво е кариерното развитие за тази позиция?" предлага Улф.

Въпросът за програмите за подкрепа и развитие на служителите също може да покаже доколко един работодател инвестира в развитието на служителите.

"Винаги обичам да питам как изглеждат програмите за поддръжка на служителите ... и как мога да участвам", каза Санториело.

„Това показва, че сте вечен ученик, който се интересува от това да допринесе повече за развитието на компанията.“

iStock
iStock

Задавайте спонтанни въпроси

Докато повечето интервюиращи ще приключат срещата, питайки дали имате въпроси, не е нужно да чакате този момент.

"Tрябва да сте уверени, че водите диалог", казва Санториело.

За какво да внимаваме при интервюто за работа

Ако интервюиращият каже нещо интересно или неясно, задайте въпрос, за да получите повече подробности. Това не само показва, че слушате, но и че сте ангажирани и искате да научите повече.

Уверете се, че сте уцелили правилния момент, когато задавате въпроси и избягвайте да прекъсвате.

"Не поемайте контрола над интервюто“, казва Бари Дрекслер, интервюиращ коуч. 

Не задавайте въпроси, чиито отговори може лесно да намерите онлайн или да парадирате със познанията си.

"Задавайте само искрени въпроси", съветва Дрекслер. "Имах толкова много кандидати, които задават въпроси, опитващи се да ме впечатлят със своята интелигентност ...Те не слушат. Задайте въпроси за нещо, което трябва да знаете, за да вземете конкретно решение."


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg