В кои провинции на Германия е най-лесно да се намери работа, кои сайтове могат да ви насочат към вакантните места, как да оформите молбата си за работа и как да привлечете интереса на фирмата? Deutsche Welle дава осем важни съвета:

Трезво преценете дали отговаряте на изискванията


Кандидатствайте за работа, която е наистина подходяща за вас. Внимателно проучете изискванията за длъжността и се опитайте максимално обективно да прецените своите знания и умения. Шефовете на отдел „човешки ресурси“ обикновено посвещават не повече от 5 минути на молбата на даден кандидат. Колкото по-ясна и красноречива е тя, толкова по-големи са шансовете да попаднете в кръга на по-тесния избор.

7000 лева месечно взима програмист у нас

Кои са необходимите документи?

iStock
iStock

Повечето германски работодатели предпочитат да изпращате документите, с които кандидатствате, по интернет. Задължително е към молбата да се прикачат мотивационно писмо и автобиография - за предпочитане във формат pdf. Понякога фирмите изискват също копие от последната диплома, отзиви от предишни работодатели, сертификати за езикови познания.

Спазвайте формалните изисквания

Когато пишете молба за работа в германска фирма, е важно да се съобразявате с формалните изисквания. В молбата трябва да фигурират датата на раждане, семейното положение, адресът на кандидата. Добре е да приложите снимка - тя не е задължителна, но много от хората, които подбират кадри, ѝ обръщат внимание. От значение са точността в изразяването, ясната структура и липсата на граматически грешки.

В кои провинции на Германия има повече работа?

iStock
iStock

По-добри шансове за работа има в провинции с повече вакантни места. В източната част на страната безработицата е по-висока, отколкото в западните провинции. В западната част на Германия вакантните места са четири пъти повече, отколкото в източната. Специалисти се търсят най-вече в Баден-Вюртемберг, Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. А на изток - в Саксония, Берлин и Бранденбург.

Работя в чужбина - какви осигуровки дължа?

Никога не пишете шаблонни писма с общи фрази

Една и съща шаблонна молба, разпратена до различни фирми, е табу! Молбата трябва да е писана така, че да отговаря на обявата за вакантното място. Важно е да сте запознати с какво точно се занимава фирмата и какви са корпоративните ѝ цели, за да се съобразите с тях в мотивационното си писмо. Крупен концерн, семейно предприятие или стартъп - подходът трябва да е индивидуален.

iStock
iStock

Опитът понякога е по-ценен от познанията

Шанс за нова работа имат най-вече онези, които са натрупали някакъв опит – не само по конкретната специалност, а и в сферата на социалните умения. Ако сте работили с деца и младежи в летен лагер или сте придобили конкретни умения по време на стажа си в някоя фирма или неправителствена организация, непременно ги посочете в своята автобиография.

Нов образец за трудовите книжки

Дигитални умения

Не е нужно да сте експерт в IT-бранша, за да получите шанс на германския трудов пазар. Но в ерата на дигитализацията има определени умения, които ще стават все по-търсени: става дума за информационен мениджмънт, анализ на данни, управление на проекти, познаване на социалните мрежи, защита на личните данни в интернет и умения за работа с мобилни устройства.

Българите ценят ЕС най-много заради новите възможности за работа

iStock
iStock

Ето къде можете да търсите обяви за работа:

Вакантни места за начинаещи в професионалния живот публикуват порталите Absolventa.de, Jobeinstieg.de, Berufsstart.de, Staufenbiel.de, Praktikum.info. Други по-големи сайтове за търсене на работа са: StepStone.de, Monster.de, Jobware.de. Разгледайте и сайтовете на различни компании, които ще ви помогнат да установите личен контакт с потенциални работодатели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg