Трудовите книжки вече ще бъдат по нов образец - това предвижда проект на правителствено постановление, качен за обществено обсъждане.

Проектът е за утвърждаване на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, която се предвижда да влезе в сила от 1 юни 2020 година.

Съществуващият към момента образец не е актуализиран от 1996-а година.

Кредитен посредник и осигурителен посредник – какво трябва да знам?

В доклада на социалния министър Бисер Петков към проекта се посочва, че с промените се цели да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права.


Очаква се да се ограничат нарушенията на трудовото законодателство и свързаните с тях санкции, налагани от контролните органи; да намалеят жалбите, сигналите и запитванията от работещите и работодателите до институциите по въпроси, свързани с трудовата книжка и с трудовия стаж; да намалеят трудовите спорове. 

Приеха новата формула за линията на бедност у нас

Предвижда се да бъдат променени графите в образеца.


Също така се въвежда изискване за поставяне на щемпел при прекратяване на трудовото правоотношение, чрез който да се осигурява информация за датата на постъпване на работа, датата на прекратяване на трудовото правоотношение, основанието за това прекратяване, както и продължителността на трудовия стаж.

Кога се осигурявам на повече от едно основание?

Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg