С над една трета са се увеличили българите, които купуват осигурителен стаж и бързат да се пенсионират. Данните са от справка на Националния осигурителния институт.

Две групи хора имат право да купят до пет години осигурителен стаж. Едните са тези, които вече са навършили възраст за пенсиониране, но не им стигат години труд. А другите - тези, които са учили висше образование и искат да откупят годините, в които са следвали.

За първите девет месеца на миналата година, ръстът в сравнение със същия период на 2013 г., е значителен. Според експерти причините са две - от една страна да намериш работа в предпенсионна възраст е почти невъзможно. От друга несигурността в системата за пенсиониране кара хората да бързат, съобщава Нова телевизия.

Причината е и в несигурността на пенсионната ни система. Иначе казано - не е ясно кога и при какви условия ще се пенсионираме, пише Novanews.bg
.

И така се оказва, че само парите могат да ни делят до пенсия. Един месец осигурителен стаж струва близо 75 лева. Така Антоанета внесла в НОИ 230 лева и след няколко месеца вече била пенсионерка.

От Националния осигурителен институт обаче напомнят, че не можем да купуваме стаж разсрочено. Така че, който иска да купува, ще трябва да внесе сумата наведнъж.

За първите девет месеца на миналата година хората са купували средно по около 22 месеца недостигащ стаж. Това е струвало на желаещите около 1616 лева.