Очаква се много от еко приятелски настроените и „зелени“ екологични професии да се увеличат през следващото десетилетие, според доклад от Бюрото по трудова статистика за април 2019 г. в САЩ. За голяма част от тях се плаща много добре, съобщава CNBC.

Бюрото идентифицира 10 кариери, насочени към околната среда, които отбелязва то, плащат „доста над средното годишно възнаграждение от 38 640 долара за всички професии през 2018 г.“

Това са практически работни места, които обикновено изискват специфичен опит и обучение, както и, като минимум, доцентска или бакалавърска степен.
 

Ако роботите ни вземат работата - какво правим

Хората от тези професии са склонни да работят директно в земеделието или природните ресурси. Те могат също така да анализират данни в лаборатория, за да търсят решения на екологични проблеми, като замърсяване на водата или изхвърляне на отпадъци.

Ето и класация на четирите „зелени“ професии с висока средна годишна заплата през 2018 г., които ще доведат до "бърз растеж на заетостта", отчита Бюрото по трудова статистика.

1. Инженерен техник по околната среда

iStock
iStock

Средна годишна заплата: 50 560 долара

След като инженерите по опазване на околната среда разработват устройства, използвани за почистване на замърсяването, техниците се намесват, за да ги накарат да работят. Също така е характерно за техниците да тестват, експлоатират и модифицират това оборудване, докато анализират проби от почва или подземни води. Въпреки че това може да включва изхвърляне на олово, азбест и други опасни материали, според бюрото. Като плюс може да се отбележи, че се изисква само средно образование при стартиране за тази професия.

1 000 евро на месец чисто след разходи, ако си пенсионер в Германия

2. Учен и специалист по околна среда

Средна годишна заплата: 71 130 долара

Най-общо казано, учените и специалистите по околна среда разглеждат начина, по който хората въздействат на земята. Това означава, че търсят решения на екологични проблеми, често причинени от опасности или замърсители, като замърсен въздух или водоснабдяване.

Те също така се консултират по отношение на новите разработки и строителството, като предоставят своя опит за установяване дали и как нов проект представлява заплаха за околната среда.

„Най-голямата възможност в строителството [е разработването] на нови форми от бетон, които поглъщат въглерод, а не го отделят“, казва Девин Торпе, автор, преподавател и основател на центъра „Вашият отпечатък върху света“, който работи по глобални проблеми като изменението на климата.

Безвъзмездно се трудиш, ако не си плащаш глобите

Бетонът е отговорен за 8% от емисиите на въглероден диоксид в света, които могат да допринесат за глобалното затопляне. За тази област се предпочита магистърска степен.

iStock
iStock

3. Хидролог

Средна годишна заплата: 79 370 долара

Хидролозите анализират как движението на водата влияе върху околната среда. Хидролозите прекарват време на полето в събиране на проби от вода и почва, за да тестват рН или нива на замърсяване, като това изисква дълги преходи с необходимото оборудване.

Някои хидролози започват кариерата си с магистърска степен. Напредналите изследователи обикновено се нуждаят от докторска степен.

4. Атмосферният и космически учен

Средна годишна заплата: 94 110 долара

Атмосферните учени изучават времето и климата, за да разработят прогнози и инструменти за събиране на данни за времето и да съветват клиентите за рисковете, свързани с времето.

Kвалификация, обучение и преквалификация като работник

iStock
iStock

Типичният ден за метеоролог включва отчитане на времето и в някои случаи доклади, включващи предупреждения за масивни метеорологични събития, като урагани. Торп твърди, че големите компании ще искат метеоролог да управлява и оценява рисковете, които климатът може да представлява за техния бизнес. Позициите за изследвания на климата се нуждаят от магистърска степен и обикновено докторска степен.

Зелените работни места наистина ще се разрастват през следващото десетилетие, съгласен е Торп. И те също могат да послужат като страхотни възможности за търсещите работа:

„Много от нас са склонни да имат алтруистично желание да помагат на другите да правят добро и [зелените работни места] са начин за удовлетворяване на това желание, докато изкарват прехраната си.“


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg