"Повечето от професиите, които съществуват днес, може да изчезнат през следващите десетилетия. Изкуственият интелект замества хората във все по-разнообразни дейности и във все повече видове работа. 

Възможно е да възникнат ред нови професии: дизайнери на виртуални светове например

Но тези професии сигурно ще изискват повече креативност и гъвкавост и не е ясно дали 40-годишен безработен шофьор на такси или застрахователен агент ще съумеят да преоткрият себе си наново като виртуални дизайнери (опитайте се да си представите виртуална реалност, създадена от застрахователен агент).

Работим повече от французите и германците

Пък и дори застрахователният агент да съумее да се превърне във виртуален дизайнер, прогресът напредва с такава скорост, че през следващите десетина години като нищо ще му се наложи отново да се преизмисля" – с този дълъг цитат от Ювал Ноа Харари в статия за британския "Гардиън" се отваря тема за начина, по който технологиите вече променят пазара на труда.

istock
istock

Моделът, в който учиш, за да упражняваш дадена професия през целия си живот, все повече отива в миналото.

Освен конкуренти за работните ни места, технологиите могат да бъдат наши съюзници. Възможността да работим дистанционно, да предлагаме разнообразно портфолио от услуги като фрилансъри са все повече.

Младите не работят, защото искат високи заплати

Не е важно къде си, важно е как мислиш, какво предлагаш, как ти работи мозъкът" – казва Любомир Аламанов, PR специалист, и изтъква, че формите на заетост са се променяли още от времето, когато ловците събирачи са уседнали и са се превърнали в земеделци. Разликата е, че днес процесите са много по-динамични.

istock
istock

"Повечето от нас са свикнали да мислят всекидневието си в парадигмата на работното време, която ще претърпи голяма промяна и е интересно как тя ще се отрази и на личните, и на професионалните ни отношения, също така в каква законова рамка ще бъде облечена" – изтъква и Ивана Мурджева.

Четворна надница ако работим по време на празници

Гъвкавост, адаптивност, не на последно място и емоционална интелигентност – това са основните качества, които ще трябва да развиваме в новите условия.

istock
istock

Вероятно и устойчивост на стрес и готовност да учим през целия си живот. 

Цитат на Яков Хехт, израелски педагог и пионер в областта на прогресивното образование гласи: „Преди учехме, за да си намерим работа, сега трябва да учим, за да измислим какво да работим“.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg