Българите работят повече от французите и германците, въпреки че получават далеч по-ниски заплати. Това показва проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound).

Взимайки предвид седмичните договорени работни часове, дните на отпуск и националните празници се оказва, че в България годишно работим 1824 часа, показват данните за 2018 г.

За сравнение във Франция работят най-малко – 1602 часа годишно, а в Германия – 1666 часа, в Дания – 1635 часа. Малко по-малко от нас се трудят и румънците – 1816 часа годишно, както и работещите в Латвия и Словения.

Четворна надница ако работим по време на празници

Най-много колективно договорени работни часове има в Естония - 1848 часа, където колективното договаряне не играе значителна роля в определянето на стандартите за работното време.

Хората в държавите членки, присъединили се към ЕС след май 2004 г., работят близо три пълни работни седмици на година повече от тези в "старите" държави членки.

През 2018 г. в ЕС средното колективно договорено годишно работно време е било приблизително 1714 часа. Според анализ на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound) обаче в старите страни членки то е било 1687 часа, а в новите - 1803.

Това е разлика от 116 часа или три работни седмици. В банковия сектор продължава да има най-късата средна договорена работна седмица (37,5 часа), а най-дългата е в търговията на дребно – 38,3 часа.

istock
istock

Много държави членки имат ограничения за максималното работно време на ден. За повечето това са осем часа (в тази група е и България). Има обаче вариации – от 7 във Франция до 12 в Чехия.

Шефовете ще ни регулират какво правим във Facebook чрез правила и инструкции

С включване на извънредното работно време дневният максимум може да се увеличи от 9 до 12 или дори 13 часа, в България – до 10 часа.

Най-дълго работят служителите на пълно работно време във Великобритания – 42 часа на седмица. Следват Кипър (41,3 часа), Австрия ( 41,2), Гърция и Полша (по 40,9).

За България са посочени 40,8 часа. Най-малко часове седмично се трудят в Дания (37,8 часа).

По отношение на колективно договореният платен годишен отпуск средно в ЕС той е 23,8 дена и е значително по-къс в по-новите държави членки (21,2 дена), отколкото в старите (24,6 дена).


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg