Уволнението ви може да бъде неприятно, но това не е краят на вашата кариера.

Начинът на прекратяване на интервю за работа обаче е важен:

„Не искате да правите раздялата отговорност, която мениджърът по наемането ще поеме“, казва Рой Коен, кариерен треньор и автор на „Ръководството за оцеляване на професионалиста от Уолстрийт“, цитиран от СNN Business.

Приеми уволнението си

Първата стъпка за превъзмогването на уволнението е да се примирите с него. Прегледът на ситуацията и разбирането защо се е случило ще ви помогнат по-добре да го обясните в интервю за работа.

Проблем с представянето ли беше? Личностен конфликт? Ново управление? Или беше съкращаване, което не можеше да бъде предотвратено?

"Не бива да се самоопределяте на базата на някаква грешка или неуспех. Това не е съществено за кариерата", казва Джон Рокиа, специалист по кариерно развитие в кариерната треньорска компания Ama La Vida.

Бъдете готови, че уволнението „ще изскочи“ в интервюто

Въпреки че не трябва вие да бъдете човека, който да коментира пръв, трябва да сте подготвени, когато интервюиращият попита защо вече не сте на предишната си работа.

Ключът е да бъдете уверени в отговора си: поддържайте добра стойка и контакт с очите, внимавайте за тона си и не изпадайте в паника.

"Не е само това, което казвате, но и как го казвате", казва Бари Дрекслер, треньор за интервю.

"Веднага щом започнете да се карате и да се изнервяте, вие му давате живот и привличате вниманието към него."

Настройте се положително

Дори ако има още лоши чувства, относно уволнението, останете позитивни и водете дискусията напред.

Опитайте се да не използвате думи като „уволнен“ или „прекратен“, тъй като те могат да звучат грубо. Вместо това Коен предлага да се използват думи и изрази като: „разделен“, „неволно намаляване на работната сила“, „моята позиция беше премахната“.

„Всички те са евфемизми за„ уволниха ме “, но звучат по-меко и нежно“, казва той.

Ядосано и негативно отношение, както и обвиняване на бившия ви шеф ще създаде само лошо впечатление за вас.

Бъдете кратки, но честни

Искате да поддържате отговора си кратък, но и фактически.

"Ако темата се засегне, кажете им какво се е случило на високо ниво", казва Ванда Кизер, президент и изпълнителен директор на Elite Resume Writing Services.

"Обяснете какво сте научили от опита и след това се върнете на темата и говорете за подобренията, която бихте могли да предложите въз основа на вашите компетенции, какво е записано в обявата за работа и какво ви прави страхотен кандидат. Дайте някои измерими постижения."

Ако интервюиращият продължава да настоява да научи повече за ситуацията, останете на положителния път.

Ако уволнението ви е било свързано с проблеми с изпълнението на вашите задължения в работата, Коен предлага да обясните, че винаги сте били добър работник, но сте изпаднали в ситуация, в която нямате правилния инструментариум.

След това отделете време, за да обясните какво сте направили, за да подобрите уменията си и да покажете, че сте се поучили от миналото.

Можете също така да споменете, че позицията ви не е била най-подходящата и че представянето ви не е там, където трябва да бъде, защото не сте били отдадени по отношение на работата, препоръча Roccia.

"Тогава сте решили, че ще фокусирате търсенето на работа върху компании, към които наистина проявявате интерес. Това показва, че сте се поучили и сте поели отговорност."

Използвайте краткия престой на работното място в своя полза

Ако сте били на работа по-малко от година, можете да бъдете малко по-откровени за ситуацията. Обяснете, че когато сте се присъединили към екипа е било чудесна възможност, но се е оказало, че не е подходящо място за вас и сте решили да продължите напред, съветва Дрекслер.